Blog Popotna fotografija Potovanja Travel Photography Travel with kids Zelenortski otoki
spela  

Zelenortski otoki – raziskovanje otoka SAL

Drugi dan na otoku Sal smo si izposodili avto in se odpravili na raziskovanje tega peščenega otoka. Otok Sal v dolžino meri nekaj manj kot 30 km, v širino pa skoraj 12 km in ga brez težav prevoziš v enem dnevu. Zaradi konstantnega vetra v tem času zelo popularna destinacija za kajterje in srfarje. Mi smo si šli pogledat glavne značilnosti Shark bay, Buracona – The Blue Eye in Salinas de Pedra de Lume.

Avto smo najeli v agenciji našega ponudnika prenočišča Villa ao Mar, ki smo jo našli na Bookingu. Glede na to, da se otok šele odpira za turiste smo dobili edini možni avto, ki je bil še na voljo, pa še tega smo prejeli šele ob 11.h, a najem velja za 24 ur. Glede na to, da imamo dva otroka je opcija najema tudi avto sedeža za otroka z doplačilom 5 €, a ponudili so nam eno staro lupinico, ki je bila že brez prevleke…

Ogled morskih psov vrste Lemon Shark

Ena od zanimivih izkušenj, ki jo vsekakor priporočam vsem je hoja med morskimi psi v zalivu Shark Bay. Najprimernejši čas za odled Lemon Shark-ov je od useki (v našem času je bilo to med 11.h in 14.h), ko je voda v zalivu zaradi useke najnižja. Za ogled morskih psov ni nobene vstopine, se pa priporoča prostovolji prispevek za domačina, ki te pospremi in hrani morske pse v tvoji bližini. Res so lepi in številčni v velikosti od pol metra do nekaj čez 1 meter. Gre za vrsto Lemon Shark, ki naj ne bi bil nevarna ljudem in zraste do 3,5 metra, poimenovani je po svoji rumeno-rjavi koži, ki jim pomaga pri kamufliranju med iskanjem hrane v plitvinah. Zaradi komercialnega in rekreacijskega ribolova je na rdečem seznamu IUCN uvrščen kot skoraj ogrožena vrsta.

Kako do zaliva Shark Bay? Peljete se v smeri Salinas de Pedra de Lume in približno 5 km pred solinam zavijete desno iz glavne ceste na peščeno makadamsko pot, ki vas vodi proti zalivu cca 800 metrov od ceste. Predno prideš do zaliva se zapeljete tudi mimo ostankov potopljene ladje nedaleč od obale.

Buracona – The Blue Eye

Modro oko Buracona se nahaja na vzhodni strani otoka Sal in je najprimernejši za obisk v poznem dopoldnevu ali okoli pol dneva, ko je sonce na najvišji točki in skozi manjšo odprtino v obliki očesa lepo osveti sinje modro morsko vodo v jami. Vstopnina je 3 € za odrazlo osebo.

Salinas de Pedra de Lume

So prav gotovo ena od glavnih znamenitosti otoka poleg pomola v obmorskem mestecu Santa Marija. Soline se nahajajo v vasi Pedra se Lume na severozahodu otoka. Posebnost najdišča je, da je nastala v kraterju ugaslega vulkana 39 metrov nad morsko gladino in 1500 metrov od zaščitenega zaliva. V preteklosti je bil krater na severni strani v stiku z morjem po naravnih kanalih, ki so omogočali infiltracijo vode. Zaradi izhlapevanja vode je nastalo nahajališče kamene soli. Sol so pričeli izkoriščati v 18. stoletju (leta 1796 je soline ustanovil Antonio Martins), leta 1804 pa so zgradili predor do slanih ribnikov, še leto kasneje pa pristanišče. Proizvodnja soli je cvetela v 19. stoletju, ko so sol izvažali po večini v Brazilijo,…, leta 1887 je Brazilija prepovedala uvoz soli v domovino in izkoriščanje soli je prevzelo Francosko podjetje, ki je ponovno vzpostavilo proizvodnjo, leta 1921 so postavili 1100 m dolgo žičnico za transport soli do skladišča ob pristanišču z zmogljivostjo 25 ton na uro. Po letu 1985 sol pridobivajo le v omejenem obsegu, za izdelavo lepotnih izdelkov in v terapevtske namene, krater pa je postal turistična atrakcija, kjer se lahko tudi kopate v enem od solnih bazenov. Soline de Pedra de Lume so tudi nominiranec za nov UNESCO-v seznam svetovne dediščine.

INFO:

  • Najem avtomobila za 24 ur – 55 €
  • Vstopnina Baracona – The Blue Eye 3 €/osebo za odrasle
  • Vstopnina Salinas de Pedra de Lume 5 €/osebo za odrasle
  • Kopanje v solnih bazenih Salinas de Pedra de Lume 5 €/osebo za odrasle
  • Panoramska vožnja okoli kraterja Salinas de Pedra de Lume 10€

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes