Delhi – Agra – Taj Mahal

Na vse zgodaj zjutraj smo se podali na pot proti Agri. Razdalja sicer ni velika cca 210 km, a smo se vozili skoraj 4 ure. Prometa je kar precej, cesta ok, večinoma dvo ali tro pasovnica, a povprečna vožnja okoli 80 km/h. Seveda smo med potjo malce dremali, saj je bila noč precej kratka. Šofer je OK in nam ustavi kjer želimo oz nas je zbudil, če je bil v bližini kak tempelj, da smo ga lahko šli pogledat in pofotkat. Tako je nekaj prvih slik iz poti do Agre, bel sikovski tempelj in grobnica Akbar-ja. V Taj Mahal smo se podali takoj, ko smo razpakirali v hotelu.
Vstopnina v Taj Mahal, ki velja za hindujski tempelj ali grobnico je 750 rupij, zraven pa dobiš pol litra vode! Za vse, ki se tja podajate pa si zapomnite, da v slavni kompleks ne smete nesti skoraj nič drugega kot vodo, ki jo dobite in fotoaparata, prepoved vnosa velja za cigarete, pijačo, hrano, žvečilne, stojalo, robčke,…. ni da ni! No pa pojdimo po vrsti, kompleks Taj Mahal ima tri vhode, mošejo, ena zgradba je za goste, dve grobnici za 1 ter 3 ženo in seveda slavna bela palača na sredini. Zgradil ga je Shah Jahan za svojo drugo ženo Mumtaz Mahal, ki je umrla pri porodu 14 otroka leta 1631. Smrt žene je vladarja tako prizadela, da je še v istem letu pričel z gradnjo in slavni Taj Mahal zgradil v osmih letih, gradilo ga je 20.000 delavcev. Ne dolgo po tem, ko je z gradnjo končal ga je njegov sin dal zapreti v Agra Fort, kjer je preživel nekaj zadnjih let – umrl je 1666. Po končanju ženinega belegaTaj Mahala je nasproti čez reko Yamuna želel zgraditi čreno grobnico zase, a jo nikoli ni začel. Pokopan je poleg žene v Taj Mahalu.

Toliko o zgodovini, sedaj pa še nekaj o mojih občutkih in pričakovanjih. Spet se je pokazalo, da slike lažejo, saj ga prikazujejo precej večjega kot v resnici je, tudi precej bol bel zgleda na slikah, kot je, pa še kaj bi lahko našla. No, je pa vsekakor lep in veličasten. Zanimiva je tudi natančnost graditeljev, saj je v njen nešteto malih dragih kamnov iz celega sveta in seveda belega marmorja, ki so ga pripeljali iz Radžastana 300 km stran!

One thought on “Delhi – Agra – Taj Mahal”

Comments are closed.