Blog Potovanja travel Travel Photography Travel with kids Zelenortski otoki
spela  

Zelenortski otoki – SAO VINCENTE

Tretji dan smo zapustili otok Sal in odleteli na otok Sao Vincenete, ki se nahaja na severnem delu skupine arhipelaga Zelenotrskih otokov (Cape Verde). Let z letalsko družbo Best Fly Capo Verde je trajal 45 minut in je minil dokaj mirno.

Otok Sao Vincente je majhen vulkanski otok z glavnim mestom Mindelo, kjer se nahaja v zaliv Porto Grande, ki je del velike kaldere. Skoraj 93 % prebivalstva je nastanjenih v glavnem mestu. Moram priznati, da mi je bilo mesto luštno in zelo prijazni ljudje. Mesto ima nek svoj utrip, ki te kar malce prevzame, znano je tudi kot žur mesto, kjer se ob večerih igra živa glasba, a mi tega žal nismo izkusili, saj sta maledva še mlace premajhna za pohajkovanje v večernih urah. Verjetno najbolj znana prebivalka otoka Sao Vincente je bila “bosonoga diva” Cesaria Evora, ki se je borila za ogoržene, brezdomce, revne ženske in otroke. Opisujejo jo kot kraljico nostalgične glasbe morna.

Za raziskovanje otoka smo najeli avto in se najprej odpravili na slikovito vožnjo na najvišji vrh Monte Verde (744 m), od koder je ob lepem vremenu razgled čez celoten otok ter bližna otoka Santa Luzia in Santo Antao.

Morske želve so eden od sinonimov Zelenortskih otokov, saj so peščene plaže kot nalašč primerne za glezdelje sredi atlantika. Ne daleč stran od mednarodnega letališča Casaria Evora je mala vasica San Pedro s peščenim zalivom, kjer med novembrom in februarjem gnezdijo morske želve. Ob našem obisku, pa so nam domačini ponudili ogled morskih želv v njihovem naravnem okolju – morju. Le nekaj 10 metrov od obale se trenutno nahaja med 10 in 15 morskih želv različnih starosti, saj jih domačini hranijo in tako zadržujejo na tem območju.

Po kosilu smo raziskovanje otoka nadaljevali in se podali vse od zaliva Calhau na drugem koncu otoka, kjer se pokrajina spreminja od črnih rečnih izlivov lave v morje od belo-rumenih peščenih plaž Praia Grande. Pot smo v zalivu Calhau nadaljevali proti vulkanskemu kraterju Viana, kjer pokrajina začne spreminjati barvo v rdečo-oranžno, ki nas spominja na Mars. Proti glavnemu mestu Mindelo smo se peljali po eni redkih zelenih dolin Ermida, ki je kot oaza sredi puščave.

  • Letalska karta: Otok Sal -> Otok Sao Vincente 256 € (2x odrasla, 2x otrok – 7 in 1 leto, prtlaga 3x 23 kg)
  • Nočitev preko booking.com – Résidence Yô – najem za 2 noči – 73 €
  • Najem avtomobila 45€
  • Ogled morskih želv 15 €/osebo – časovno neomejeno
  • Kosilo – 2x riba s krompirjem in rižem + 2x kava in 1x sok = 15 €
  • Trajekt Sao Vincenete – Santo Antao za nas 4 je 20€ (ena smer)

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes