Blog Indija 2011 Potovanja
spela  

Vrindavan – Holy – 1. dan

Včeraj sem potem res zapustila Delhi in se z vlakom odpravila v Maturo, kjer sem upala, da spoznam kakega tujca – popotnika. Ko sem stopila iz vlaka sem zagledala le dva popotnika in takoj pristopila k njima. Bila sta Rusa, a ne zgledata. Povedala sta mi, da gresta v Vrindavan, kjer je glavno dogajanje Holy-ja in če želim lahko grem z njima. Seveda sem bila takoj za. Poiskali smo avrorikšo in se odpeljali 10 km naprej do mesteca Vrindavan, ki je znano tudi kot rojstno mesto hindujskega boga Šri Krišne, ki naj bi se rodil pred 5000 leti. Šri Krišna je osma reinkarnacija hindujskega boga Višnuja. To je turi razlog, da številni hindujci romajo v ta sveti kraj.

Šri Krišna je utelešenje ljubezni in božje radosti. Navadno ga upodabljajo z modro barvo, oblečen v rumen dhoti, s krono pavjim peresom na glavi. Velikokrat je ob njem krava. Krišna je znan tudi po razodajnosti, saj naj bi imel preko tisoče žensk.

Seveda je celotno mesto posvečeno njemu, polno templjev – preko 5000, ašramov,… Mi smo dobili sobo v enem od njih. Na začetki smo imeli eno skupno sobo, zvečer pa se je ikazalo, da lahko dobim sobo na strehi in sem jo vzela za 250 rupij. Sobe oddaja žena in tukajšna navada je da moški in ženske ne jedo skupaj in ne spijo skupaj. Soba, katero sem dobila tako pripada njenemu možu in je malce bolj urejena, pa še vedno nič posebnega – so zelo skromni! Posebnost tega kraja so še opice, ki so vse povsod. Vse hiše imajo ograjene balkone, okna in na vseh vratih posebno ograjo, da opice ne morejo v stanovanje. Ker pa sem imela sobo na strehi sama nisem imela teh privilegijev in sem morala posebej paziti, da so bila vrata vedno zaprta, medtem ko sem bil av kopalnici,….

Res sem imela srečo, da sem spoznala ta ruski par, Jana je že bila tukaj in pozna praktično vse, tako smo takoj šli na kosilo v Iskcon tempelj – kjer smo dobili zaston hrano. Enostavno vzameš listek, geš po krožnik in se usedeš na tla – ločeno moški in ženske – potem ti iz velikih ajmerjev dajo hrano kolikor želiš – riž, čepati in neke omake z zelenjavo, res je dobro, ko poješ pa pospraviš oz pomiješ za seboj in greš! Zaradi praznika holyja je trenutno vse in za vse brezplačno, drugače se hrana plača cca 30 rupij na obrok. Dobiš pa lahko zajterk, kosilo in večerjo. Da je festival Holy pred vrati je razvidno že na daleč, saj so ljudje že vsi pisani! Se pa trenutno dogaja obmetavanje z barvo le na določenih delih mesta in ob določenih urah!
Toliko za enkrat, več pa mogoče zvečer!

Fotografije by Spela Bokal Photography