Blog Družinski izlet Enodnevni izlet Slovenija
spela  

Tavčarjev dvorec na Visokem

V nedeljo dopoldan, ko je sonce pokukalo in s prvimi žarki osvetilo Tavčarjev dvorec v pojlanski dolini, sem se sprehodila po njegovi okolici.

Ime Tavčarjev dvorec Visoko si je posestvo pridobilo v začetku 20. sotoletja, ko ga je kupil slovenski pisatelj in politik Ivan Tavčar. Pred tem je bila mogočna domačija znana kot Kalanova posest, saj so bili njeni lastniki rodbina Kalan, kjer je Ivan Tavčar dobil tudi navdih pri pisanju zgodovinskega romana Visoška kronika.

Posestvo ima ob nekdanjem stanovanskem objektu – sedaj na novo prenovljen, v katerem je stalna razstava “Visoška domačija pripoveduje”, poročna dvorana in kavarna s pestro domačo ponudbo lokalnih produktov – stoji razširjeno gostodarsko posloplje s tipičnim kozolcem – toplerjem. Na robu gozda je Ivan Tavčar postavil družinsko grobnico, v kateri je tudi sam pokopan. Za poslopjem stoji markanten bronast kip Ivana Tavčarja, ki gleda na svoj rojstni kraj Poljane.

V toplejših mesecih dvorec Visoko večkrat gosti prireditve na prostem, zaradi uradnega poročnega prostora pa je zanimiva lokacija tudi za poroke v dvorzu ali na prostem, po dogovoru se lahko dogovrite tudi za zabavo pod kozolcem.

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes