Svetovni pokal v plezanju, Kranj 2011

V dvorani na Zlatem polju se je danes s finalom končala predzadnja tekma svetovnega prvenstva v plezanju v Kranju, šlo je za tradicionalno tekmo v težavnosti.

Znano je, da na domači tekmi vedno dobro nastopajo tudi naši tekmovalci in prav tako je bilo tudi letos. V današnji finale se je uspelo prebiti trem in sicer Urbanu Primožiču pri moških in Maji Vidmar, ter Mini Markovič pri ženskah. S tekmovanjem v finalu so prvi pričeli moški in kot prvi tekmovalec se je s težavami v steni s poprijel prav naš Urban Primožič. To je bilo za mladega devetnajst letnega škofjeločana prvi nastop v finalu svetovnega pokala. Z bučno spodbudo gledalcev mu je uspelo priplezati oz se dotakniti 31 oprimka, kar je kasneje zadostovalo za odlično 5. mesto. Smer je imela danes preveč težav, da bi kateremu od tekmovalcev uspelo priplezati do vrha. Najdlje je uspelo priplezati Kanadčanu Seanu Mccolu do 35 oprimka, prav tako drugo uvrščenemu Japoncu Sachi Amma, tretji pa je bil mladi Avstijec Jakob Schubert, trenutno vodilni v skupnem seštevku.

Med premorom oz. pred ženskim finalom, se je uradno od tekmovanj poslovila Natalija Gros, ki po 15 letih ne najde veš prave motivacije za tekmovanja, prav tako pa je v svoji karieri osvojila številne zmage, naslove in tudi svetovni pokal!

V ženski konkurenci smo imeli dve tekmovalki in kot tretja je na prizorišče stopila Maja Vidmar, ki je v Kranju že zmagala in takrat osvojila tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tokrat ji je do zmage zmanjkalo nekaj moči, a je uspela priplezati na 5. mesto. Za njo so si sledite tekmovalke in se spopadale s težko smerjo, nekatere bolj nekatere manj uspešno. Pred zadnjima dvema tekmovalkama je bila v vodstvu Avstrijaka Katharina Posch, ki je držala 31 oprimek. Na prizorišče je prišla Korejka Jain Kim in priplezala skoraj do oprinka 47 tik pod vrhom, kar je bilo precej bolje od ostalih. To pa je bil tudi rezultat, ki ga je naskakovala naša Mina Markovič. Mina je v Kranju do finalnega nastopa splezala vse postavljene smeri do vrha, kar je samo potrjevalo njeno odlično pripravljenost v tej sezoni. Tako kot pred njo Kimova je bila očitno močnejša tudi Mina in se prebila v sam vrh smeri, a je nekaj težav v sredini postilo posledice in zdrs je sledil pri 44 oprimku, kar je pomenilo 2. mesto. Čeprav ni zmagala, pa je že osvojila skupno zmago v svetovnem pokalu, saj jo pred zadnjo tekmo prihodnji teden nobena od tekmic ne more prehiteti. Mina pa ni osvojila le težavnosti, ampak tudi skupni seštevek težavnosti in balvana, tako imenovano kombinacijo!

Po plezanju je povedala ” Bilo je težje kot sem pričakovala! Na sredini smeri so prišli gibi, ki mi ne odgovarjajo in malo me je pobralo. Vseeno sem se borila do konca in z rezultatom sem seveda zelo zadovoljna.”