Blog Šport
spela  

Svetovni pokal v balvanskem plezanju 2011

Občina Log – Dragomer je bil naslednja postaja vseh najboljših svetovnih balvanskih plezalcev, ki so se v soboto in nedeljo borili na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju. To je prva tekma tovrstnega tekmovanja na naših tleh, ki so jo odlično organizirali v Športno plezalnem društvu Korenjak, seveda z znatno pomočjo Planinske zveze Slovenije (PZS) oziroma Komisija za športno plezanje (KŠP) in Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), ter pokroviteljstvo občine Log – Dragomer.

Glede na to, da nisem še nisem pisala o tej zvrsti plezanja, bom najprej poskusila razložiti kaj je balvansko plezanje.
Balvansko plezanje velja za najmlajše med tekmovalnimi plezalnimi disciplinami, saj se je kot tako uveljavilo šele pred dobrim desetletjem. Tekme za svetovni pokal so organizirane od leta 1999 in potekajo na umetnih plezalnih stenah. Balvani so lahko visoki le toliko, da najnižji del plezalčevega telesa nikoli ni več kot tri metre od tal, zato za varovanje ni treba uporabiti vrvi. Pri tovrstnem plezanju prideta do izraza zlasti moč in dinamika gibanja plezalca, manj pa vzdržljivost, ki je pomembnejša pri težavnostnem plezanju.

Samo tekmovanje je sestavljeno iz kvalifikacij, polfinala in finala. V kvalifikacijah tekmovalci plezajo na petih balvanih, v poznejšem delu tekmovanja pa na štirih. Na posameznem balvanu ne sme biti več kot dvanajst oprimkov, običajno jih je med štiri in osem. Pri približno treh četrtinah višine balvana je označen tudi oprimek, ki šteje za bonus, če ga tekmovalec prime. Vrh balvana pa mora tekmovalec držati z obema rokama vsaj dve sekundi. Tekmovalci imajo za posamezen blavan na voljo 4 minute in v tem času lahko nemoteno poskušajo priti do vrha. Zmagovalec balvanskega tekmovanja je tisti, ki zbere največje število vrhov v najmanj poskusih, v primeru izenačitve pa štejejo bonus točke.

Finalni nastop sta si med ženskami priborili tudi  Natalija Gros in Katja Vidmar, medtem ko je pri moških Klemen Bečan zalas zgrešil finale. Sam finalni nastop je potekal istočasno tako za moške kot ženske, a vsak na snojem koncu stene. Najboljša oz najmočnejša in najspretnejša sta bila Francoz Guillaume Glairon Mondet pri moških in Avstrijka Anna Stohr pri ženskah, ki je za las ugnala Japonko Akiyo Noguchi!

Več podrobnosti lahko izveste na www.worldcuplog.com uradni strani prvenstva! Vsi,  ki vas zanima fotografija pa si nekaj utrinkov iz filanla lahko pogledate spodaj, poleg dveh kratkih posnetnov izjemnih tekmovalcev.

Natalija Gros pri enem od problemov!

Kilian Fischhuber (avstrija) pri enem od uspešno preplezanem balvanu!