Blog Potovanja Šrilanka 2017 Travel with kids
spela  

Sigiriya – Šrilanka

Iz Negomba smo se z avtobusom odpravili proti Sigiriyi, ki je locirana v centralnem delu Sri Lanke. Do tja smo porabili pol dneva, saj smo morali najprej z avtobusom do Dambulle – 210 LR na osebo in tokrat nam je računal tudi Liin sedež in dodatno karto za našo prtljago. Lia je prav uživala, ko je lahko sama sedela in gledala skozi okno, ter poskakovala od vratolomne vožnje. Sicer dolgo ni zdržala, jo je vožnja preveč uspavala. V Dambulo smo prispeli po dobrih 3-h urah vožnje in tam sva dobila tuk tuk šoferja, ki je poznal nekaj malega Slovenije in nama takoj pokazal list s podatki Domna Dolenca, katerega je prevažal po okolici Sigiriye. Domen je bil na Sri Lanki februarja 2016, trenutno pa uživa v novi vlogi očeta na Baliju.

Naše dogajanje v Sigiriji si lahko pogledate tudi na filmčku tukaj, slike so pa na koncu članka. 🙂

Iz Dambulle do Sigiriye je cca. 10 km kar naju je stalo 800 LR, a taka je cena tukaj za tja in nazaj. V Sigiriyi smo imeli rezervirano sobo s klimo preko Booking-a v Sigiri Rainbow Lodge za 15 € na dan z zajtrkom. Luštna soba za tri osebe z eno veliko ter eno malo poseteljo, kopalnico in teraso. Lokacija OK, od centra oddaljena cca 500 m. Osebje zelo prijazno in vedno pripravljeni pomagati. Sicer pa oba učitelja, ki v nedeljo poučujeta tudi lokalne otroke, kar na svojem domu.

Sigiriya or Sinhagiri (izgovorjava see-gi-ri-yə) je najbolj znana po veliki skali sredi ničesar, ki ima zgodovinski in arheološki pomen, ter jo imenujejo Lion Rock, Tamilசிகிரியா. Skalna gmota se dviga skoraj 200 metrov (660 ft) visoko. Po starodavnem Šrilanškem kroniku Culavamsa je to mesto izbral King Kasyapa (477 – 495 CE) za svojo novo prestolnico. Dvignil je palačo na vrhu te skale in okrasil svoje stranice z barvitimi freskami. Na majhnem platoju, ki je na pol poti po tej skali, je zgradil prehod v obliki ogromnega leva. Ime tega kraja izhaja iz te strukture -Sīhāgiri, Lion Rock. Po kraljevi smrti je bila palača uporabljena kot budistični samostan do 14. stoletja, kasneje pa opustošena. Trenutno so na gori vidne le sledi obzidja in šape leva ob vznožju gore. Sigiriya je danes na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Je eden najboljših ohranjenih primerov starodavnega urbanističnega načrtovanja. Več si lahko preberete na Wikipediji.

Toliko o sami gori Lion Rock, da boste vsaj vedeli zakaj smo se podali sem. Pa še pomembno obvestilo – Vstopnina na goro je kar 40$ na osebo, za otroke od 6 do 12 let pa polovično 20$.

V primeru, da ti je to predrago, kar je res imajo v okolici druge razgledne točke na goro Lion Rock. Mi smo si izbrali tuk tuka in se odpravili na ogled za 500 LR (2,5€) ter se povzpeli na Pidurangala Rock. Vzpon na goro je preko budističnega templja, ki se vije preko gore in pot spremljajo številni kipi bude v raznih pozah, zato je potrebno imeti ves čas pokrita ramena. Vročina in vlaga je bila nenormalno visoka, zato je na začetku preprost vzpon, kmalu postal vse težji, proti vrhu pa tudi precej zahteven. Skupaj nam je uspelo in vsi trije smo z malo pomoči sotrpinov prišli do vrha gore in bili poplačani s super razgledom na Lion Rock in okolico. Vstopnina na Pidurangala Rock je 500 LR na osebo, za odrasle.

[FinalTilesGallery id=’35’]

Film by Uri – Fotografije by Spela Bokal Photography

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes