Plodiv – Bolgarija

Iz Velikega Trnovga sva se v Plodiv prepeljala z avtobusom, saj so nama le to predlagali in velja za hitrejšo pot, kot vlak. Sicer povezava ni bila uradno ditektna, kajti v mestecu Stara Zagora sva morala prestopiti, a imela sva srečo in bus je odpeljal naprej v dobrih 10 minutah. Za pot sva tako porabila dobre 4 ure in bus Veliko Trnavo – Stara Zagora 10 levov s študentskim popustom. Stara Zagora – Plodiv pa 8 levov na osebo.Tak sva prišla v Plodiv, kjer se je začel ogled mesta že takoj na avtobusni postali, saj so nama predlagali, da se do hostla Mostel podava kar peš, ker naj bi bil v bližini. Imela sva naslov z ulico, a jo nihče ni poznal, imela sva telefon, ki ni bil dosegljiv in tako sva lutala in lutala ter si ogledala skoraj celotno mesto z vso opremo, ko nama je na recepciji hostla Hiker končno povedala kje je najino prenočišče. Po skoraj 2 urah hoje z vso opremo sva končno prispela in dobila vsak svojo posteljo v doormitoriju, z zajterkom, večerjo in kozarcem piva za 22 levov na osebo (11 eurov).  Prispela sva ravno na večerjo, bila je neka enolončnica, ki po pravici povedano ni bila ravno okusna. Moram povedati, da sva imela v obeh hostlih Wi-Fi v sobi, prav tako ga imajo skoraj vsi lokali in restavracije in to povsod brezplačno.

Plodiv nama je bil že takoj, ko sva  ga spoznavala z vso prtljago všeč, kajti je mesto, ki ima široko peš cono, z malimi in velikimi trgovinami, lokali, restavracijami, kioski hitre hrane, sladoledarji in pekov palačink XXL! Na sami promenadi so se ravno ob najinem prihodu predstavljali politični veljaki, kajti v nedeljo imajo v Bolgariji parlamentarne volitve. Tako sva imela priložnost spoznati nekaj lokalnih običajev, folkore, … Za razliko od Sofije in Velikega Trnova je tudi precej toplejše, saj se čez dan lahko mirno prehajaš samo v kratkih rokavih.

Mesto Plodiv sucer velja za drugo največje mesto v Bolgariji in stoji na območju starega rimskega mesta Trimontium. Sprehod po mestu je izjemno slikovit, še posebej to velja za staro mestno središče, kjer so predeli lepo obnovljeni in zaščiteni s strani UNESCA. Starem mestu je rimska arhitektura, ena glavnih znamenitosti pa je prav gotovo ostanek rimskega amfiteatra, ki ga še vedno uporabljajo za razne kulturne prireditve. Prav tako kot drugod je tudi tu veliko cerkva, na koncu promenade pa stoji stara mošeja. Plodiv obdaja kar nekaj manjših hribčkov, na katere se je možno povzpeti in si priboriti nekaj trenutkov samoto, pred vrežem spodaj!

Koko je v resnici si poglejte na fotografijah spodaj, ki kot vedno povedo več kot besede!

One thought on “Plodiv – Bolgarija”

Comments are closed.