Blog Filipini 2019 Popotna fotografija Potovanja Travel with kids
spela  

Plavanje s kitovci v Oslobu – Cebu

Iz El Nida smo se odpravili s kombijem direktno v Puerto Princeso, pot je trajala nekaj več kot 4 ure s postankom za kosilo. Kombi pelje direktno na letališče ali do hotela/sobe, če ostanete še dan ali dva na Palawan-u. Cena prevoza je od 300₱ za avtobus in 600₱ za kombi/osebo.

Letališče v Puerto Princesi je povsem nov0 z enim terminalom, primerljiv z našim na Brniku, morda celo manjši, saj smo se do letala sprehodili. Do Cebuja smo leteli z letalskim prevoznikom Air Asia, saj je bila karta ugodnejša kot pri Cebu Pacific. Let je potekala povsem mirno in po dobri uri in pol smo pristali na otoku Cebu oz. bljižnem otočku Mactan, ki je z glavnim otokom povezan z mostom. Kmalu po pristanju se je močno ulilo zato smo poiskali taksi Grab in se takoj odpravili do sobe. Zaradi deževja in odmaknjenosti smo se malce odpočili in naslednji dan zjutraj nadaljevali pot proti Oslobu. Iz južne avtobusne postaje v Cebu City-ju smo se do Osloba odpravili z javnim avtobusom prevozom prevoznika Ceres Liner. Pot je trajala dobre 3,5 ure.

[photoblocks id=24]

Dobrih 15 km južneje od mesta Oslob, je kraj kamor vozijo dnevne turiste na opazovanje velikih kitovcev poznanih pod Whale Shark’s. Mi smo doplačali nekaj malega in nas je avtobus zapelajl do našega hotel, ki je bil čisto ob cesti, avtobus pa je nadaljeval pot do najjužnejše točke otoka. Cebu je sicer ozek in dol otok (196 km dolžine in 32 km širine), ki pa ima na južnem delu otoka cesto speljano ob obalnem pasu. V kolikor želite od Moalboal-a na zahodni strni otoka Cebu, je najbolje da izberete to pot že v Cebu City-ju in potem nadaljujete ob obali do Osloba.

Veliki mogočni kitovec spada v družino morskih psov, kar nakazuje njegova oblika in razporeditev plavuti, a s to razliko, da so popolnoma miroljubi. Ogledi kitovcev se pričnejo takoj, ko se prične daniti in trajajo do 10-11.h dopoldan oz. dokler vozijo radovedne turiste.

Domačini so dobro organizirani in vse poteka po tekočem traku. Najprej vam vodič priskrbi karto, sledijo kratka navodila o obnašanju v vodi, priskrbijo vm rešilne jopiče in maske, ter vas postavijo v vrsto na prvi prosti čoln. Na čolen gre 8-10 oseb,  ki vas razporedijo ob obali v krog radija 100-150 m. Vsak ima pravico plavati s temi mogočnimi ribami 30 min, po tem času pa vas odpeljejo nazaj na kopno. Da se kitovci zadržujejo v vaši bližini zagotavljajo z nenehnim hranjenjem, ki ga zagotavljajo domačini na manjšem čolnu.

Vstopnina za kitovce je sledeča:

  • 500₱ za opazovanje iz čolna; 30 min
  • 1000₱ za plavanje s snorklom; 30 min
  • 1500₱ za potaplanje, 1h

Tokrat smo sobo rezervirali preko Agode, ker je bilo občutno ceneje in to le slabih 100 m od točke, kjer se opazuje ta čudovita miroljubna bitja. Glede na to, da Lia še ne snorkla in bi bila ta izkušnja zanjo prezahtevna sava se odločila, da greva kitovče gledati ločeno. Tako je prvi šel Uri, ko se je ravno pričelo daniti, a je bil kljub temu le eden  od nekaj 100 radovednih turistov, ki so čakali na to edinstveno priložnost. Z Lio sva se ravno dobro prebudili, ko se je vrnil, da sva zamenjali kameri. Sama sem imela srečo, saj je velika večina turistov že odhajala na zajtrk in naprej z avtobusom ali kombijem, saj je velika večina le dnevnih turistov, ki si ogledajo velike kitovče in takoj odpravijo naprej.

Kitovci so res čudoviti in kljub njihovi velikosti nisem čutila nobenega strahu. Dva do trije so se hranili okoli našega čolna, poleg njega pa je plavalo še lepo število rib, ki so prav tako prišle na gostijo. 30 minut je ravno prav časa za opazovanje, vsaj v mojem primeru smo imeli vsi dovolj časa, da smo lahko naredili posnetke, ki smo jih želeli, pod pretvezo, da vse deluje kot mora. 🙂

V popoldanskem času smo si sposodili motor in ši malce na ogled okolice, do mesta Oslob, kjer smo pogledali čudovito ohranjeno stro katoliško cerkev Lady of Immaculate Conception Church. 

INFO:
Prevoz El Nido – Puerto Princesa 600₱
Letalo Puerto Princesa – Cebu za 3 osebe + 1x prtlaga 20kg 145€
Avtobus Cebu – Oslob 220₱/ osebo
Soba OYO 446 Mb’s Sunrise View Resort  1400₱ za 3 osebe, 2 noči
Izposoja podvodne kamere 500₱
Izposoja motorja 500 ₱/dan
Hrana zajtrk 100-200₱/osebo
Palačinke 100₱
Večerja 150-200₱ /osebo
Trajekt  Cebu/Oslob ->Panglao /Momo Beach 900₱/osebo
Palačinke 100₱

V kolikor imate več časa priporočam poleg Osloba tudi ogleda mesta Moalboal, ki je na zahodni strani otoka in je znan po lepih plažah, morskih želvah in jatah srdel, s katerimi se lahko greš tudi potapljati. Prav tako pa je na zahodni strani tudi nekaj lepih slapov, med katerimi je lažje dostopen in najbolj znan slap Kawasan, čudovito sotesko je izdoblel slap Samboan.

Naslednji dan smo s trajektom, ki smo ga rezervirali preko spleta odšli na nasledlnji otoh Panglao, ki je z mostom povezan z bol znanim in večjim otokom Bohol.

Foto by Spela Bokal, video by Travel With Kids

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes