Blog Družinski izlet Slovenija
spela  

Peš po Slovenski obali

Slovenska obala – že odkar pomnimo je bila naš cilj, prehoditi jo, koliko se le da po obalah, zalivčkih, čez pomole, pod pečinami in okoli obalnih mest. Pa je prišel ta dan, oz. dva, prost vikend, kjer smo se uspeli uskladiti še s kolegi, upali smo samo še na dobro vreme. Napoved je bila obetajoča, ni bila pa 100% tako kot celotno vreme zadnjih dveh mesecev in tako smo pričeli projekt Peš po Slovenski obali.

1. dan

Izbrali smo smer Italija-Hrvaška in startali v petek zjutraj iz Italijanskega mejnega prehoda Lazaret ob 7:00. Zjutraj še v deževnem vremenu, vendar se je proti Kopru že vidno jasnilo. Pot je vodila mimo Debelega Rtiča proti Ankaranu in Sv. Katarini. Po krajšem postanku na Školjčišču smo se odpravili okoli Luke Koper. To je bila v bistvu edina točka pohoda, kjer smo se morali pomakniti v notranjost obale in iti okoli Luke, zaradi zavarovanega območja. Ko je bilo možno smo se takoj premaknili nazaj proti obali in že smo bili v Kopru. Okoli Kopra in proti Žusterni vodi lepa sprehajalna pot, ki pa zbledi v primerjavi z novo sprehajalno potjo Žusterna – Izola. Pot je razgledna in predvsem varna, saj je večji del poti namenjen izključno peščem in kolesarjem, rolerjem, skirojem in motoristom.

Nadaljevali smo pot čez Avtokamp Jadranka, do naše nočitve v Izoli v Beautiful house Lanna, ki ima res top lokacij – 200 metrov od rta s svetilnikom. Po večerji v Gostilni Ribič in nazdravljanju na uspešno prestani prvi del poti, cca. 22km, smo se odpravili spat.

2. dan

Ob 7:00 zjutraj v soboto, smo se odpravili iz Izole, mimo Marine in proti Strunjanu. Od vstopa v Strunjanski rezervat do Strunjana prečkamo čudovite plaže Bele skale in Mesečev zaliv, pod Strunjanskim križem, skozi cel čas pa se pot vije med morjem in pečinami-enkratna razgledna pot. Od Strunjana se nadaljuje pot po obali mimo mladinskegga letovišča Pacug in naselja Fiesa in naprej do bisera slovenske obale, vsaj za nas – Pirana. Pot vodi pod cerkvijo, kjer si lahko tudi zmočite noge pod cerkvenim obzidjem, mi smo izbrali pod, ki vodi po obzidju, nekje 2m nad tlemi, široka 30cm-za popestritev. Po stopnicah se spustiš nazaj do obale in voila-na robu mesta Piran. Ko smo ga obhodili je sledil hotelski kompleks Bernardin in pa turistični biser, mesto rož, Portorož.

Sledila je Lucija, kjer pot vodi skozi kamp in čez Rt, kjer se v daljavi že vidijo soline. Obvezni postanek je bil tokrat v Beach baru/gostišču Ribič, da naberemo moči za zadnji del poti. Kaj kmalu prispemo do vhoda v Krajinski park Soline, Sečovlje, kjer se kolesarska/peš pot vije mimo solin in v daljavi se že vidi cilj, oddaljen še kake 3km. Stisnemo zobe in se odpravimo še na zadnji del poti, po sedaj že razgretem asfaltu in popoldanskem soncu. Po 47km prehojene poti v dveh dneh, končno prispemo na mejni prehod Sečovlje s sosednjo Hrvaško.

Zadovoljni in utrujeni!

[FinalTilesGallery id=’78’]

Pa je ena zadeva manj na Bucket Listu ?

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes