Blog Popotna fotografija Potovanja Travel with kids Vietnam 2019
spela  

Mekong delta – Vietnam

Reka Mekong izvira visoko na ozemlju Tibeta in teče preko Kitajske, Burme, Tajske, Laosa, Kambodže in Vietnama ter se, kot delta, izliva v Južno Kitajsko morje. Mekong je 12. najdaljša reka na svetu in 10. največja po pretoku, ki pa je z leta v leto manjši. Njena dolžina je ocenjena na okoli 4.180 kilometrov. Države, po katerih teče (brez Kitajske in Mjanmarja), so združene v Komisiji reke Mekong. Njeno porečje znaša 795.000 km². Ob sami reki,  v vseh držav skupaj živi okoli 90 milijonov ljudi, ki so v večini odvisni od reke in od z njo povezanih gospodarskih dejavnosti.

Mi smo si izbrali dvodnevni izlet po delti Mekong, do katere smo se vozili dobre 3 ure (cena izleta z nočitvijo v hotelu 3* 1.050.000 dongov / osebo, Lia ima brezplačno). Ob prihodu do Mekong delte smo iz avtobusa presedli v čolne s katerimi smo pluli najprej do manjše tržnice, kjer pa smo videli le nekaj čolnov, ki so prodajali sadje. Izključno se na delti sedaj prodajajo le sadje in zelenjava. Večjo plavajočo tržnico smo si šli pogledati drugi dan v bližini mesta Can Tho, ki je od morja oddaljen cca. 75 km, zato na tem predelu gladina vode močno upade glede na plimovanje. Gladina je na posameznih rečnih kanalih tako nizka, da ne omogoča več plovbe. Ob sami reki smo si pogledali še pridelavo riževih “nudlov”, kokosovih bonbonov in riževih vaflov.

Kako spoznati kaj prodajajo veliki čolni v bližini mesta Can To? Preprosto, saj imajo na premcu dvignjeno eno visoko palico, na katero obesijo sadeže, ki jih ponujajo. Tako točno veš, pri komu boš lahko kaj kupil. Če želiš opraviti nakup, se s čolnom postaviš ob bok ladje, prodajalec pa ti željeno sadje/zelenjavo “zmeče” na tvoj čoln.

Foto by Spela Bokal, Vlog by Travel With Kids

 

Leave A Comment