Blog Potovanja travel Vietnam 2019
spela  

Hoi An – Vietnam

Hội An (vietnamsk0: [hôjˀ aːn]), prej znan kot Fai-Fo ali Faifoo, je mesto s približno 120.000 prebivalci v Vietnamski provinci Quảng Nam in je od leta 1999 na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Staro mestno jedro Hoi An-a je izjemno dobro ohranjeno, ki je od 15. do 19. stoletja veljalo za pomembno trgovsko pristanišče v jugovzhodni Aziji. Njegove zgradbe in načrti ulic odražajo vplive tako tujih osvajalcev, kot domačih izvajalcev, ki so se združili, da bi ustvarili to edinstveno dediščino. V starem mestnem jedru so hiše v veliki večini pobarvane v rumeno barvo, kar je delo francoskih osvajalcev, v samem starem jedru pa stoji pokriti “Japonski most” iz 16. do 17. stoletja, ki je ena glavnih atrakcij mesta.

To malo mestece si v eni do dveh urah lahko pogledate v vseh smereh, saj staro mestno središče res ni veliko. Je pa mesto, ki je zelo prijetno, polno malih restavracij, trgovinic, starih mestnih hiš, katere imajo odprta vrata za oglede in razni budistični templji. Zagotovo je pa to najbolj turistično mestece ki smo ga obiskali, saj so ulice nabito polne turistov iz vseh koncev sveta, kljub malce slabšemu vremenu. V okolici starega mestnega jedra je polno možnosti za prenočišča in v veliki večini vsa prenočišča nudijo tudi najeme koles ali motorja po smešno nizki ceni (4-5 $/dan). Hoi An velja tudi za mesto luči, zato je po vsem mestu polno lampiončkov, malih in velikih, ki še posebej v večerih zasvetijo v vsem svojem sijaju in mestece postane še bolj čarobno.

Na našo žalost, ker nismo imeli sreče z vremenom, saj je 3 dni deževalo, si okolice nismo skoraj nič ogledali. Edino, kar smo si izbrali je bil voden ogled do templjev Mỹ Sơn, ki so od Hoi Ana oddaljeni cca. 50 km. A o tem v naslednjem članku.

V kolikor imate lepo vreme je v okolici Hoi Ana veliko možnosti za oglede lokalnih vasi, ježe vodnih bivolov, nedaleč stran je tudi prijetna plaža za sprostitev in številne ribiške vasice. Kot rečeno mi te sreče nismo imeli. 🙁

Hoi An nima letališča in ni povezan z železnico, zato je edini način, da pridete tja, po cesti. Avtobusni prevozi so dobro organizirani preko agencij ali lokalnih prevoznikov. Iz sosednjega mesta Da Nang lahko vzamete taksi do Hoi Ana (za 250.000 dongov). Da Nang ima letališče z dnevnimi leti iz Hanoja, Ho Chi Minha in drugih velikih vietnamskih mest ter želežniško povezavo. Do Hoi Ana smo mi prišli z nočnim spalnim busom iz Nha Tranga – 8 ur vožnje in pot nadaljevali s taksijem do Da Nanga za 250.000 dongov.

[FinalTilesGallery id=’68’]

Foto by Spela Bokal, video by Travel With Kids

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes