Ho Chi Hinh city ex Saigon – Vietnam

Ko smo prišli iz Halong Baya smo si poiskali še eno nočitev v Hanoju, takoj zjutraj pa smo odšli naprej v Ho Chi Minh city. Letalsko karto smo kupili dan pred odhodom v Halong Bay in jo dobili za 50 €/ osebo, z doplačilom pa 40kg prtljage za 20€.

Ho Chi Minh, nekoč Sajgon (vietnamsko Thành phố  Hồ Chí Minh) je največje Vietnamsko mesto, a ni glavno mesto. Ime Saigon so po koncu vietnamske vojne spremenili Ho Chi Minh, ko se je država združila v en Vietnam (severni in južni sta bila pred tem ločena). Nahaja se v bližini delte reke Mekong, središče mesta pa leži ob bregovih reke Sajgon, 60 km od Južnega kitajskega morja. Mesto se hitro širi, saj zdaj v njem živi že okrog 11 milijonov prebivalcev, ki imajo registriranih 8 milijonov skuterjev.

Spodaj še nekaj zgodovine povzete iz Wikipedije.

Pod imenom Prey Nokor je bilo glavno pristanišče Kambodže, vse dokler ga niso v 16. stoletju osvojili Vietnamci. Leta 1862 je pod imenom Saigon postal glavno mesto francoske kolonije Cochinchina in bil do leta 1888 sedež francoske kolonialne države Indokine. Do leta 1954 je bil Saigon francoski, po Ženevski pogodbi (1954) pa je postal glavno mesto Južnega Vietnama. V njem je zadnji vietnamski kralj Bao Dai (odstavljen leta 1945) vladal južnemu Vietnamu od leta 1948 do 1965. Leta 1962 so mesto od Francozov prevzeli Američani in sledila je vietnamska vojna. Leta 1975 je v Sajgonu prevzela oblast Severnovietnamska osvobodilna vojska. Do ponovne združitve Vietnama je prišlo leta 1976 s Hanojem kot glavnim mestom in Ho Chi Minhom kot največjim mestom v državi.

Mi smo si mesto pogledali precej na hitro, ker smo imeli nehote veliko opravkov, a smo zadeve uredili.

Za oglede po mestu je najlažje koristiti taxi, a morate vedeti kateri, ker je tudi kar nekaj lažnih. Najbolj enostavno je, če kupite Vietnamsko SIM kartico za 10$ (2GB prenosa na dan + klici) ter si na telefon naložite aplikacijo Grab, preko katere naročite taxi prevoz in takoj dobite povratno informacijo kje se avto, ki vas pobere, nahaja, njegovo lokacijo, registrsko številko ter ceno prevoza.

Sedaj pa nazaj na oglede… pogledali smo si Notredamsko katedralo, opero, pošto, vojaški muzej, znameniti market Ben Then ter za našo princesko ZOO, več o njem pa v naslednjem članku. Tu je tudi zelo znan backpackerski predel, kjer je vedno veselo.

Spodaj pa nekaj utrinkov iz norega in predvsem vročega Ho Chi Minh city-ja.

Foto by Spela Bokal, video by Travel With Kids

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *