Blog Družinski izlet Enodnevni izlet Slovenija Travel with kids
spela  

Družinski izlet iz Soriške planine na Možica

Se sprašujete kam bi se odpravili na družinski izlet? Pojdite z nami na Možica.

Peljete se mimo srednjeveškega mesta Škofje Loke, preko Železnikov, Zalega loga ter vasi spodnja in zgornja Sorica, ki velja za eno najslikovitejših Slovenske vasi.  Ob cesti pod vasjo Sorica boste videli spomenik Ivanu Groharju (1867 – 1911), impresionističnemu slikar, ki se je bil rojen v vasi Sorica. V vasi boste našli tudi njegovo obnovljeno rojstno hišo. Preko vasi Sorica se povzpnete do sedla kjer parkirate svojega konjička in se podate na smučišče Soriška Planina.

Nad smučiščem se dviga 5 vrhov –  Dravh (1547 m ), Lajnar (154 m9), Slatnik (1609 m), Šavnik (1574 m) in  zadnji med njimi je Možic (1602 m).

Mi smo vzpon na Možica pričeli s sedežnico, ki vas popelje do vrha Lajnarja, kjer se vam odpre prelep razgled na spodaj ležečo dolino in nasprotne Cerkljanske hribe. Na vrhu Lajnerja je eden od številnih bunkarjev, ki vas spremlja jo ob poti, le ta ima železno kapo, kakršno ima tudi Možic.

Zakaj bunkerji?

Zato, ker se gibljemo po območju Rupnikove linije, kjer je tekla nekdaj meja med Kraljevino Jugoslavijo in Italijo. Novembra leta 1938 je bil za poveljnika štaba za utrjevanje obrambne črte ob meji z Italijo določen general Leon Rupnik (1880 – 1946), po katerem je jugoslovanski obrambni sistem ob Rapalski meji tudi dobil ime. Obrambna črta Rupnikove linije je polna bunkerjev, tunelov in raznih utrdb, a niso pa niso nikoli služila v obrambne namene, saj je Kraljeva vojska Jugoslavije prej razpadla.

Mi smo se iz Lajnarja podali v desno, se malenkost spustili in po levem bergu Slatnika prečili po izredno lepi in razgledni poti do sedla, kjer pot nadaljujemo v desno in se rahlo povzpnemo po poti proti lepo ohranjeni utrdbi polni ovac imenovani tudi “Hotel Beeee”. Tu lahko nadaljujemo v desno preko vrha Šavnik ali levo po označeni kolesrski poti proti Možicu. Številni vhodi v bunkarje in predore vas v vročih dnevih lahko prijetno ohladijo, če si upate iti pogledati v njihovo notranjost. 🙂

Spust nazaj do izhodišča smo tokrat naredili po novo narejeni prevozni poti mimo “Hotela Beeee”, kjer se spustite na smučišče Soriška planina nekaj 100 metrov nad prenovljeno Litostrojsko kočo, kjer si lahko privoščite prijetno ohladitev ob poslušanju kravjih zvonov, saj je celotno območje smučarskega centra pašnik.

Za celotno krožno turo z našo 4 letnico smo potrebovali dobri 2 uri.

 

Foto by Spela Bokal, Vlog by Travel With Kids

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes