Blog Filipini 2019 Popotna fotografija Potovanja Travel with kids
spela  

Bohol – celodnevni izlet z motorjem

Ves čas našega bivanja na otoku Panglao smo imeli izposojen motor, saj je bil naš apartma malce odmaknjen od obale v notranjost otoka. Tretji dan smo se takoj po zajtrku odpeljali raziskovat otok Bohol, ki je z manjšim otočkom Panglao povezan preko mostu.

Otok Bohol v svoji notranjosti skriva številne znamenitosti in najmanjšega primata na svetu . A pojdimo po vrsti.

 

Takoj po prihodu na otok Bohol smo se v mestu Tagbilaran zapeljali do zgodovinskega obeleženja prvega medrasnega krvnega sporazuma “Blood Compact” med osvajalcem Španskega rodu Miguelom Lópezom de Legazpijem in Datu Sikatunom, takratnem voditeljem Bohola, 16. marca 1565. To velja za prvo pogodbo o prijateljstvu med Španci in Filipinci.

Skozi mesto smo se zaplejali naprej do reke Lomboc, kjer organizirajo razne plovbe z ladjicami, kjer vam postrežejo tudi s kosilom za katerega odštejete od 1000₱ naprej na osebo.

Nekaj kilometov naprej smo prečkali dvojni viseči bambusov vmost preko reke Lomboc, ki ti požene nekaj adrenalina po žilah. 🙂

Ob reki se peljemo naprej in kmalu zapeljemo na stransko cesto, ki nas zapelje do malega zavetišča najmanjšega še živečega primata na svetu Filipinskega Tarsierja. Primat, ki je manjši od naše dlani je nočna žival, ima velike fiksne oči, zato lahko glavo premakne za 180 stopinj v vsako smer in si tako omogoča popolen nadzor in pogeld. V ujetništvu Tarsier ne preživijo dolgo, saj imajo sposobnost narediti samomor (preprosto nehajo dihati), v kolikor jih zaprejo v kletko. To je majhno zavetišče, kjer v posebni ogradi in v popolni tišini s pomočjo vodiča lahko vidiš cca 5 Tarsierjev, saj jih zaradi velikosti sam težko najdeš. 🙂

Pot smo nadaljevali po in kmalu prečkali 2 kilometra dolg Mahoganijev gozd, ki zaradi bujne in goste rasti dodobra ohladi ozračje na tem predelu. Na tem predelu lahko vidiš številne turiste, ki se fotografirajo na sredini ceste.

Do znamenitih Čokoladih hribčkov nas je ločilo še nekaj 10 kilometrov, a v daljavi se že vidijo hribčki, ki jih najdemo v pokrajini Central Visayas na Boholu. Na površini 50 kvadratnih kilometrov naj bi bilo med 1200 in 1700 stoščastih hribčkov, ki so visoki med 40 in 120 metri. Ime so dobili zaradi barvne igra narave, ko se hribčki v sušnem obdobju ob sončnem zahodu obarvajo v čokoladno rjavo barvo. Čokoladni hribčki veljajo za enega največjih znamenitosti Bohola. Njihov nastanek povezujejo z dvigom koralnega grebena, ki ga je skozi milijone let oblikovala vodna erozija in valovanje. Griči so ostanek trde kamnine, koral in mineralov, ko se je moreje umaknilo je gričke porasla travnata površina.

O nastanku govorijo tudi številne legende. Ena izmed njih pripoveduje zgodbo dveh hudobnih velikanov, ki sta med seboj bojujeta z metanjem velikih balvanskih skal in peseka. Boji so trajali več dni in izčrpali oba velikana. V svoji izčrpanosti so pozabili na svojo maščevanje in postali prijatelji, ko pa so odšli, so pozabili pospraviti nered, ki so ga naredili med bitko, od tod tudi Čokoladni griči. Drga legenda pa pripoveduje o ljubezni med velikanom po imenu Arogo, ki je bil izjemno močan in mladosten. Arogo se je zaljubil v Aloyo, ki pajo je doletela prezgodnja smrt. Arogu je izguba njegove ljubezni povzročila veliko bolečine in zaradi žalosti ni mogel nehati jokati. Ko so se mu posušile solze, so nastali Čokoladni griči.

INFO:
Vstopnina v rezervat Filipinskega Tarsierja  – 50₱ in 80₱ v večjega. Lia je imela brezplačno.
Vstopnina na viseči bambusov most – 35₱ na osebo, Lia je imela brezplačno.
Vstopnina /cestnina do razgledne ploščadi pod enim od Čokoladnim hribčkov je 20₱ in vstopnina 50₱ za odrasle in 10₱ za otroka.

Foto by Spela Bokal, video by Travel With Kids

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes