Benetke izlet za en dan

Torej, izlet v Benetke….končnooo. Ker je bilo že toliko časa od zadnjega obiska, je bilo vse kot prvič. Pot čez Slovenijo in Italijo je minila brez posebnosti, italijanska avtocesta presenetljivo lepo tekoča in prevozna (cena 10,10 EURa v eno stran čez Gorico). Prej smo se seveda pozanimali, kako je s parkiranjem in dostopnostjo v samem mestu.

Takoj po izhodu iz avtoceste pridemo na hitro cesto proti Benetkam. Po 10-ih minutah že v daljavi uzremo to starodavno mesto, na drugi strani prvega kanala. Čez prvi večpasovni most in že smo tam. Parkirali smo v 10 nadstropni garaži Avtorimessa Comunale tik ob avtobusni postaji, kjer računajo samo celodnevne parkirnine-26EUR (urne postavke sploh ni!). Vendar je pa pogled in izhodišče, takoj ko stopiš iz garažne hiše, naravnost enkratno. Švignemo mimo glavne avtobusne postaje in se čez 2 min znajdemo ob Grand Canal-u. Postavili smo si cilj videti čimveč stvari v teh 6-ih urah, ki smo jih imeli na razpolago, zato smo si s pomočjo turističnih zemljevidov, ki so na voljo na vsakem koraku (1-3EUR) pri lokalnih prodajalcih, začrtali idealno traso (ker le-ta potem vedno drži ja ;)). Ogledali smo si vse večje znamenitosti, cerkve, katedrale, gledališča in večje mestne hiše. Arhitektura je res impresivna in navdihujoča. Ob vsem tem, pa smo imeli tudi enkratno vreme-prijetnih 20 stopinj, vendar vseeno na bolj odprtih delih lahko prijetno zapiha-vseskozi smo nihali-puloverji on & off 😉 Omembo si vsekakor zasluži Piazza San Marco, ki je res enkratna in zelo pompozna stvaritev. Enkraten razgled je tudi iz bližine tega trga na še nekaj drugih otokov in polotokov v bližini. Ob poteh čez nešteto mostičkov, skozi ozke ulice, imamo na obeh straneh ogromno prodajaln izdelkov iz Murano stekla (ki izhaja iz bližnjega otoka Murano), hoteli, ter številne prodajale, lokalčki in pa seveda bolj sofisticirane gostilne za bolj petične goste. Ustavili smo se v lokalu, dveh (malo pavze po parih urah hoje) malo obsedeli na kozarcu piva in spremljali vrvež turistov, ki se očitno vsakodnevno premika skozi Benetke-kozarec 0,5 litra svetlega piva-cca. 8EUR, Latte Machiatto vas pride od 4EUR naprej, spet odvisno od bližine centra oz. znamenitosti. Žal ni bilo časa, da bi obiskali otoke, čeprav, kolikor smo si ogledali vodne taksije in zemljevide s povezavami izgleda vse skupaj več kot mamljivo. Možnost je seveda tudi najem gondole 80EUR/gondolo-ponavadi so za 4-6 ljudi. Za naslednji obisk smo si pustili tudi ogled notranjosti nekaterih znamenitosti in obvezen ogled otoka Murano (ženske pač ;)).

Vsekakor je za Benetke potreben cel dan (vsaj), če ne celo dva, predhodno pa se je, kot je normalno za take znamenitosti, fino pozanimati o zgodovini, kdo, kako in zakaj je bival tukaj in kaj je tukaj počel, zato da malo padeš v ta raziskovalni “mood”. Na koncu smo si privoščili še večerjo, vendar smo zavili kar v Novo Gorico v Gostilno Žogica, ob Soči-priporočamo, da smo napolnili naše želodčke in naše male pikice. 🙂

Tule pa prilagam nekaj fotografij za boljšo predstavo….


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *