Amber – Jaipur

Okoli 9.h smo se počasi odpravili iz hotela najprej do palače Amber, ki je le nekaj kilometrov stran. Od parkirišča se moraš povzpeti cca 100m po poti, po kateri lahko stopaš tudi na slonu, ki ga ponudijo za 950 rupij na slona – samo gor – ena stran. Seveda se nismo odločili za to izbiro, ker je cena pretirano visoka in smo se podali peš. Gužva na vhodu v palačo pa taka, da me j e fotkanje kar minilo, saj ni bilo možno narediti nobene pametne fotke. Na hitro smo se sprehodili po palači, od koder je lep razgled na Amber spodaj. Na vrhu hriba na katerem je palača stoji še en dvorec, ki je okoli mesta povezan z obzidjem, ki so ga imeli predvsem za obrambo mesta in palače s sultanom in njegovim haremom. Vstopnina 200 rupij – 100 rupij za študente.

Pot smo nadaljevali v Jaipur, ki ga je v 18. stoletju dal zgraditi Savaj Džaj Singh II. To je bilo med prvimi načrtovanimi mesti na svetu s širokimi cestami in številnimi trgi. Jajpurju pravijo tudi rožnato mesto, ker naj bi leta 1876 maharadža pričakoval valižanskega princa in ukazal naj mesto obarvajo v rožnato. V mestu si najprej pogledamo Palačo vetrov ali Hawa Mahal. Palačo je dal narediti Maharaja Sawaj Pratap Singh leta 1799 za svoje lubice v haremu, in sicer za vsako je zgradil eno okno, da so lahko opazovale vsakdanje življenje na ulici. Zanimivost palače je še to, da je zgrajeno praktično samo pročelje. Široka je le za eno sobo stene pa so debeline 20 cm. Mene je seveda spet malce presenetila, kajti iz slik ni videti, da je palača stlačena v središče starega dela Jaipurja in je manjša kot sem pričakovala. 🙂
Pogledali smo si tudi Jantar Mantar – astronavtski observatori, ki so ga po navodilu Jai Singh zgradili leta 1728. Obsega več različnih elementov za merjenje razdalji,….v vesolju. 100 rupij – 50 rupij za študente.

Mestna palača je lepa, ampak spet nič ful pomembnega. Zanimiva in zelo lepo okrašena so vrata s svojim pročelji v plesni dvorani. Vstopnina 300 rupij – 200 rupij za študente.
Za vse, ki se taj odpravljate naj povem, da je pametno imeti s seboj študentsko izkaznico, saj se da dobiti polovične popuste pri vstopnicah.
V okolici mestne palače je precej brezdomcev ali neuvrščenih oseb, ki prosjačijo praktično na vsakem koraku, in je porebno biti precej pazliv, zlasti, če se komu da denar, bombone,…
Z ogledi smo zaključili v popoldanskih urah pri vodni palači na umetnem jezeru v Jaipurju, kjer so snemali James Bounda – filem Octopussy. Ko smo se vrnili v hotel v Amber se je ravno pred hotelom začela odvijati utvoritvena slovestnost za poroko, kajti polovica svatov in ženin živijo v našem hotelu. Seveda sem šla malce pogledat in poslikat, saj je to moj job.
Ko vidiš s kakšnim fotoaparafi in kamerami se lotijo snemanja in fotkanja poroke, se samo za smejiš, saj je oprema res porazna – povsem vzstopni dslr-ji! 🙂