Kobilarna Lipica

Če me spomin ne vara, sem Kobilarno Lipica in naše Lipicance obiskala prvič! Vsekakor pa jo lahko štejem za enega od biserov, ki jih je potrebno obiskati ob ogledu Slovenije, saj velja za pomemben kulturno-zgodovinski spomenik.

Zapisi o kobilarni segajo v daljno leto 1580, ko je Hasburžanski nadvojvoda Karl podpisal pogodbo o prevzemu zapuščenega letnega dvorca s tržaškim škofom. Vse od tedaj se ponaša s tradicijo vzreje in selekcije konj čistokrvne pasme. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa so poleg vzreje odprli še klasično šolo jahanja, s katero se še danes udeležujejo konjeniških prireditev po vsem svetu.

Kobilarna Lipica si, ne le zaradi vloge in pomena kobilarne v sodobni reji lipicanca v svetu, temveč predvsem zaradi lipicancev samih, prizadeva zagotavljati nego, oskrbo, namestitev in vzrejo vseh kategorij živali v skladu z najvišjimi etičnimi etološkimi in tehnološkimi standardi. Lipicance vzrejajo na tradicionalen in preizkušen način. Plemenske žrebce vhlevljene v individualnih boksih trenirajo vsaki dan od ene ure do ure in pol, ter jih uporabljajo predvsem za nastope klasične šole jahanja. Plemenske kobile pa so vhlevljene v skupnem hlevu in jih uporabljajo predvsem za razplod in vožnjo vpreg. Zanimivost lipicanca je vsekakor žrebe, ki se skoti temne barve in nekje med 3 in 7 letom starosti osivi ter postane popolnoma siv ali bel, tako kot jih poznamo. V celotnem kompleksu kobilarne je pribljižno 330 konj, čeprav se vsako leto skoti nekaj dest žrebičkov poskušajo uhraniti to število s prodajo posameznih konj,…

Ogled kobilarne je možen le v spremstvu enega od zaposlenih, vsako polno uro za 11 € po glavi. Seveda je tudi možno jahati lipicanca ali se samo popeljati s kočijo, a je za te podvige potrebno seči kar glovoko v žep. Za vse ostale podrobnosti kobilarne si lahko pogledate njihovo spletno strano – www.lipica.org!

 

One thought on “Kobilarna Lipica”

Comments are closed.