Bolgarija

Naslednja na listi obiskanih držav je Bolgarija, saj se nisem morala opreti ponujeni možnosti za hiter oddih. In že sem sedela v avtu na poti proti daljni Sofiji. Minilo je skoraj 10 ur, ko smo prispeli na cilj in to v rahlem sneženju. Sama nisem ravno zimski človek in me mraz ne privljači več, kar je razvidno predvsem iz preteklih potovanj, saj vedno pobegnem v naših zimskih mesecih nekam na toplo. Tokrat bom pač morala zdržati skoraj teden dni na tem mrazu, pa bo kar bo.

Bolgarija je resnično vsaj tretino cenejša kot pri nas, kar se pozna skoraj na vsakem koraku. Tako pivo dobiš v gostilni že za 1 €, pizza margerita je nekje od 2 € naprej, voda 1,5 litra 0,40 €,… kar je precej ceneje kot v naši državici, ki je postala resnično draga. Prenočišča so nekje okoli 10 € na osebo z zajterkom, prevozi po mestu 0,35 – 0,5 € na vožnjo, taxi cca 0,4/km,… Zanimivo pa je to, da imajo povsod na menijih poleg cene navedeno tudi količino hrane v gramih, eneko velja za sladoled 100 g je 0,5 €.

Kot sem že napisala sva si najprej pogledala Sofijo, ki je glavno mesto Bolgarije s skoraj 2 miljona prebivalcev. Eden od ključnih zgodovinskih dogodkov se je zgodil leta 1878, ko je bila v rusko-turški vojni Bolgarija osvobojena. Arhitektura današnje Sofije je v veliki meri odraz zadnjih 120 let, ko se je začela gradnja “nove” Sofije pod močnim vplivom Rusije in socialističnega klasicizma. V čast Rusom je zrasko veliko število cerkva in mogočnih objektov komunistične partije, … po drugi svetovni vojni pa začeli graditi blokovske soseske in  industrijske obrate.

Sama sva si kljub nekaj slabšemu vremenu, predvsem pa poštenemu mrazu, katerega nisva bila vajena, šla pogledat nekaj znamenitisti. Zagotovo je najbolj znana zgradba v Sofiji katedrala Aleksandra Nevskega, zgrajena v začetku 20. stoletja v spomin na 200.000 padlih ruskih vojakov v rusko-turški vojni. Katedrala velja tudi za nekakšen ceneter mesta Sofije. Poleg velike katedrale sva si pogledala še nekaj sinagog, mošejo, menjavo častne straže pred vladno palačo,… Zanimivost so prav gotovo tudi tramvaji, avtobusi,…