B.A.S.E. jump v termah Ptuj

Pretekli konec tedna je bil v Termah Ptuj ponovno adrenalinski, saj je potekalo 2. Odprto prvenstvo B.A.S.E. jump Slovenija!

Nekaj sem že napisala o tem resnično enem najnevarnejših in seveda adrenalinskih športov, kjer si “base-er” za odskočno mesto izbere stoječe objekte, od koder tudi ime BASE – angleška kratica za building (stavba), antena, spam (most, obok,…) in eart (pečina,..). V Sloveniji so BASE skoki sicer dovoljeni, za razliko od nekaterih držav po svetu, kjer je tovrstni šport prepovedan.

Na Ptuju smo gledatli skoke iz 92 m visokega dvigala oz. košare, kjer so “base-erji” po sekundi leta odprli padalo in poskušali pristati čim bližje določeni točki, poleg točnosti doskoka, pa so ocenjevali še pravilno smer odpiranja padala. To je eden od načinov tovrstnega športa, večini pa so verjetno bolj poznan BASE v kombinaciji z “wingsuit” obleko, kjer “baser” odskoči iz nekega objekta in potem s pomočjo obleke jadra oz leti med …, kar vsaj meni, ko samo gledam tovrstne posnetke prežene adrenalin v kri, kaj šele njim… Ekstremnost tega sporta je tako velika, da tu ni prostora za napake. Eden od tovrstnih podnetkov base jump-a z wingsuitom smo lahko spremljali v predstavitvenem spotu Maje Keuc za Eurosong, kjer je skok izvedel naš najizkušenejši in svetovno priznani baser Stane Krajnc.

Tokrat na Ptuju Stane ni skakal kot tekmovalec, kajti iz sodniškega stola je ocenjeval natančnost odskoka, a je za občinstvo v termah in za svojo dušo naredil nekja skokov, kar velja tudi za enega od organizatorjev Uroša Uleta. V tekmovalnem delu smo sicer gledali 10 tekmovalcev iz Nemčije, Avstrije, Hrvaške in seveda Slovenije. Zmaga je tokrat ostala doma v rokah Tilna Guzelja, ki je bil najbolje ocenjen in natančen v skupnem seđtevkov treh skokov. Naj pa povdarim, da je bila tokrat v tekmovalnem delu tudi ena predstavnica nežnejšega spola!

Več o rezultatih si lahko pogledate na uadni strani B.A.S.E. Slovenija, nekaj utrinkov iz tekmovanja pa na fotografijah spodaj!