Blog Potovanja
spela  

Zdravi na pot in nazaj – Malarija

Za vse ki se odpravljate na krajše ali daljše potovanje je priporočljivo, da se pozanimate o zdravstveni problematiki na željeni destinaciji. Kot sem že pred časom pisala je prvi korak za tiste, ki se prvič odpravljate na pot in seveda tudi že uveljavljene popotnike, da si  pogleda spletno stran zdravi na pot in nazaj, kjer dobite prve informacije in če mace podrobneje pobrskate naletite tudi na link do spletne strani ambulante za popotnike z ostalimi pomembnimi napotki pred potovanjem.

Za vse ki se odpravljate v malarična območja pa prilagam link do spletne strani, kjer imate podrobne informacije kateri deli sveta so izpostavljeni malariji, na kakšen način se zaščititi – antimalariki …, katere vrste vas ogrožajo, …  http://cdc-malaria.ncsa.uiuc.edu/

Za vse, ki vas kaj več zanima o malariji si lahko preberite spodaj!

Malárija (italijansko mala aria – slab zrak) je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo nekatere vrste zajedavskih praživali iz razreda trosovcev, plazmodiji (Plasmodium). Najbolj razširjen je Plasmodium falciparum, ki je odgovoren za večino smrtnih primerov okužb. Letno se pojavi približno 350-500 milijonov okužb in od 1-3 milijonov smrti, pretežno v tropih in podsaharski Afriki. Povzročitelja je odkril francoski vojaški zdravnik Charles Louis Alphonse Laveran, za kar je leta 1907 prejel Nobelovo nagrado za medicino in fiziologijo. Prenašalec (vektor) malarije je komar mrzličar (Anopheles).

Malarija se pojavlja tudi pri drugih sesalcih (netopirji, glodalci, primati), pticah in plazilcih.

Okužene samice komarja prenašajo trose plazmodija v žlezah slinavkah. Ko pičijo človeka, se trosi prenesejo v njegovo kri in se začnejo množiti v jetrih. Nastanejo merozoiti, ki vstopajo v rdeča krvna telesca (eritrocite), kjer se nadalje delijo, dokler eritrocit ne poči. Takrat bolnik dobi napad.

Zajedavec je dokaj dobro zaščiten pred gostiteljevim imunskim sistemom, saj ostaja znotraj jetrnih celic in krvnih telesc, vendar bi bili v vranici kljub temu okuženi eritrociti uničeni. Zato zajedavec proizvaja raznolike beljakovine, ki se pojavljajo na površini eritrocitov. Zaradi njihove raznolikosti ne morejo biti tarče imunskega sistema.

Nekateri merozoiti se razvijejo v moške in ženske spolne celice. Če komar piči okuženo osebo in s krvjo posrka tudi te celice, se v črevesu komarja združijo in potujejo v žlezo slinavko, kjer se razvojni krog zaključi.

Komarji še posebej napadajo noseče ženske. Tako je malarija pri njih pogost vzrok rojevanja mrtvorojenih otrok in smrti novorojenčkov.

Bolezenski znaki malarije so mrzlica, drgetanje, bolečine v sklepih, bljuvanje in krči. Posebno pri povzročitelju P. falciparum je možno tudi ščemenje kože. Pri težjih oblikah se lahko pojavi koma in, če bolezni ne zdravimo, končno smrt, posebej pri majhnih otrocih.

Poznamo več oblik malarije, ki jih ločimo glede na to, na koliko dni se pojavljajo napadi:

  • malarija kvartana (napadi se pojavljajo na štiri dni);
  • malarija terciana (napadi se pojavljajo na tri dni);
  • malarija tropica (napadi so vsakodnevni)

Related Posts

  • Port Barton – izlet z motorjem
    Port Barton – izlet z motorjem
  • Ponovno na poti – Filipini prihajamoPonovno na poti – Filipini prihajamo
  • Vietnam prihajamo :)Vietnam prihajamo 🙂
  • Ella – ŠrilankaElla – Šrilanka

Leave A Comment