Blog
spela  

Bitka pri Razdrtem

Sobotno jutro je bilo kljub slabi vremenski napovedi sončno, zato sem se odločila za ogled III. festivala vojaške zgodovine in Bitke pri Razdrtem, ki se je odvijal v Pivki.

Zame in po vsej verjetnosti za vse obiskovalce je bila najbolj zanimiva igra oz. uprizoritev Bitke pri Razdertem. Zelo zanimivo in živo je bilo prikazano življenje vojakov, ki so ta vikend postavili identični tabor kot so ga imeli v času bitke in tako čez celotni 3 dnevni festival preživeli, spali in jedli v taboru.

Do ostalih slik pridete s klikom na spodnjo sliko ali v galeriji (razno – bitkaprirazdrtem), kaj in kdaj se je bitka dogajala pa si lahko prberete v članku spodaj!


BITKA PRI RAZDRTEM
Leta 1809 so bili Francozi že tretjič na naših tleh. Med 18. in 21. majem tega leta so se pri Razdrtem spopadle enote francoske divizije Broussier in enote brambovcev, ki so bile pomožni del avstrijske armade. Že prvi dan bitke so premočne francoske enote s približno 8.000 možmi po hudih bojih zasedle strateške položaje na Nanosu, večji del avstrijske vojske pa se je umaknil proti Ljubljani in naprej proti Dunaju. Na višinah nad prelazom Razdrto je ostalo obkoljenih okrog 2000 mož, ki so na položajih ostali še tri dni, preden so se morali umakniti zaradi pomanjkanja vode.
Na letošnji ponazoritvi v Pivki je sodelovalo preko 100 uniformiranih pešakov, topničarjev in konjenikov iz Slovenije, Avstrije, Italije in Češke. Osrednji gost prireditve je bil Napoleon Bonaparte.

Leave A Comment