Blog Popotna fotografija Potovanja Travel with kids Vietnam 2019
spela  

Templji My Son Hindu Sanctuary – Vietnam

Vremenska napoved je bila končno malce boljša, zato smo zjutraj odšli na ogled hindujskih templjev My Son, ki so od Hoi Ana oddaljeni cca 40 km. Po dobri uri vožnje smo prišlji do vhoda v templje My Son, kjer so nas kmalu po vztopu čakall+i z električnimi avtobusi in nas zapeljali cca 2 km v notranjost tropskega gozda.

My Son Hindu Sanctuary, so templji vpisani na Unescov seznam svetovne dediščine in so odličen vzorec stare civilizacije Champa, ki je vladala v južnem delu Vietnamu med od 2. do 17. stoletju. Impresivne ruševine so le delno obnovljene in sestavljajo več sklopov templjev, lepih kamnitih skulptur in stolpov v tropski okolici.

To je bilo politično središče in kraljevsko grobišče, kompleks pa je sestavljen iz več kot 70 struktur, namenjenih hindujskim bogovom in boginjam, najbolj opazen med njimi je bil bog Šiva, ki je veljala za zaščitnika kraljev Champa. Tako je bil kompleks namenjen višjemu sloju, delavski razred v kompleks ni imel vstopa.

Kot veliko civilizacij in njihovih stvaritev po svetu, je po propadu Champa ljudstva templje začel preraščati tropski gozd. Leta 1898 so templje odkrili Francozi in jih počasi začeli čistiti. A novo uničenje je sledilo v času Vietnamske vojne, ko so templje uporabili za ščit Viet Congovi vojaki, saj so mislili da jih bo sveti kraj obvaroval pred napadom Ameriških bombnikov. Posledice bombandiranja so vidne še danes, a jih počasi obnavljajo in postavljajo templje nazaj. Na splošno to hindujsko svetišče spominja na druge podobne lokacije v jugovzhodni Aziji, med njimi templji Polonnaruwa na Šrilanki in veliki Angkor Wat v Kambodži.

Lokacija: v majhni dolini v občini Duy Tan, okrožje Duy Xuyen v provinci Quang Nam (približno 70 km jugozahodno od Danang in 40 km od Hoi An).

Kompleks templjev My Son Hindu Sanctuar so odprti vse leto. Vztopnina: 150 dongov (6,5$)

Foto by Spela Bokal

Leave A Comment