Blog Kambodža 2010 Potovanja
spela  

Območje Ankor Wata

Že drugi dan sva imela športno, adrenalinski, poučni,  zgodovinski, raziskovali,… dan v okolici Siam Reap-a oz. natančneje v prestolnici Kmerskega imperija slavnem Ankor wat-u. Območje je precej obsežno in iz mesta Siam Reap oddaljeno cca 7 km, zato sva si za raziskovanje tega območja umsilila kar kolo (1,5$ za cel dan), saj je vlada prepovedalo izposojo motorjev.  Tako sva dnevno naredila nekaj več kot 30 km in preplezala kar nekaj templov,… za vse to pa odštela 40$/osebo za tri dnevno karto (1 dan = 20$).

Če se mi je pred devetimi leti ta vsota zdela previsoka in je nisem plačala, sedaj tudi pomislila nisem na to možnost. Kompleks templov Ankor so začeli graditi v začetku 12. stoletja, Kmerski imperi pa je živel dobrih 600 let. Kot ugotavljajo zgodovinarji se je njihov vzpon začel z iznajdbo namakalnih kanalov in zbiralnikov vode, kar jim je umogočilo večkratno žetev riža letno, a to jih naj bi tudi pogobilo. Povedati je potrebno še to, da so templi v osnovi hindujski in so jih kasneje spreobrnili v budistične, kar je vidno v vklesanih se pročeljih. Kakor koli že, če vas zanima več si preberite na wikipediji ali kje druge. Midva sva se tako podala na raziskovanje tega čuda in za prvi dan izbrala malce širše območje in si ogledala nekaj manj pomembnih templov, za konec pa skočila še do Bayona in na hitko proti Ankorju, a naju je tema prehitela. Večina templov je delno obnovljena, nekatere pa sestavljajo kot sestvlanko že vrsto let, saj je nekje zapisano, da je to najtežja sestavljanka za vse zgodovinarje in arheologe.

Templi so res lepi in prav spektakularno se je povspeti na vrh in se ozreti na zeleno območje okoli njih. Sam sestop iz vrha pa je povečini precej adrenalinski, saj so stopnice ponekod široke samo 10 cm ali man in visoke tudi 20-40 cm ali več.

Po napornem celodnevnem kolesarjenjem in plazanjem se nama je prilegel pirček ali dva in večerja na ulici – seveda riž z zelenjavo (1-1,5$) in moji malenkosti nekaj mesnih koščkov.

Drugi dan sva malce prej štartala in šla takoj raziskovat njihovo največjo, najbolj slavno mojstrovino, znameniti tempel Ankor.  Le ta tempel obdaja vodni kanal širok 190 m kvadrane oblike z zunanjimi stranicami  1,5 x 1,3 km. Res je velik in seveda znotraj vodnega kanala obdan še z obzidjem, ki ima na vseh 4-ih straneh vhod v njegov kompleks. Ankor je res velik, a meni osbno ni tako pr srcu, kot ga vsi ostali opevajo,…

No, za tem sva si zadala za danes še enkrat ogled templa Bayon, ki slovi po številnih vklesanih glavah. Natančneje ima 54 stolpov in na vsakem stolpu so vklesane 4 glave, tako cel kompleks zmore 216 različnih glav, malih in velikih. Seveda je bil to tempel zame, ker je nešteto možnosti za fotko.

Za konec, ker sva bia ze pošteno utrujena sva šla še enkrat do Ankorja, kjer sva lovila menihe in poskusil narediti kako uporabno fotko, a niso bili pripravljeni pozirati!

Leave A Comment