Dan odprtih vrat Kobilarne Lipica

Prešernov kulturni praznik je bil kot nalašč za družinski izlet v kobilarno Lipica. Po dolgem času sem jo ponovno obiskala in tokrat prvič v družbi z mojo princesko. Prost vstop je privabil številne družine, ki so prišli na ogled naše najstarejše kobilarne Lipica , ki velja tudi za najstarejšo evropsko kobilarno.

Zgodovina Kobilarne Lipica sega daleč nazaj, vse do Habsburžanov, ki so v velikem delu Evrope vladali kar 650 let. Konj je bil 16. stoletju strateškega pomena in imel veliko vlogo. Leta 1578 je nadvojvoda Karla izbrala zapuščen letni dvorec tržaškega škofa za dvorno kobilarno, ki ga dve leti kasneje tudi prevzame in prične se zgodba Lipicancev. Prvotno so bili Lipicanci vseh barv (črni, rjavi in lisasti), a po navodilih Marije Terezije je pravi Lipicanec postal bele barve.

Kot zanimivost, pa vseeno lahko povem, da so žrebički Lipicanca temno sive-črne barve, s starostjo pa le ti sivijo do skoraj povsem bele barve, ki jo dosežejo v starosti med 5-in in 7 letom. Sivenje je avtosomalno dominantna lastnost, ki jo povzroča delovanje gena na 25 kromosomu. Lipicanec je eden od slovenskih simbolov, upodobljen tudi na slovenskem evro kovancu za 20 centov.

Lipica je prav tako najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja eno najstarejših kulturnih pasem konj – Lipicancev.

Foto by Spela Bokal Photography

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *