Blog Bosna in Hercegovina Ex Jugoslavija Potovanja
spela  

Sarajevo in Bjelašnica

Minuli teden sem dobila priložnost in prvič odšla v  Sarajevo (cirilica Сарајево), ki velja za največje in glavno mesto Bosne in Hercegovine in eno od najpomembnejših mest na Balkanu.

Meni je Sarajevo znano po olimpiskih iger v Sarajevo leta 1984, čeprav se jih ne spomnim, zagotovo pa se spomnim Vučkota, maskote teh iger. Lahko rečem, da sem bila kar precej negativno presenečena, ker olimpiskih iger praktično nikjer ne promovirajo več, prav tako se moraš pošteno potruditi, da na Baščaršiji – glavnem trgu – najdeš Vučkota. Moje mnenje je, da bi tudi po 30-ih letih še vedno lahko uspešno tržili olimpiske igre in organizirali kak ogled olimpiskih prizorišč, tistih ki so vojno preživele.

Če napišem še nekaj iz zgodovine Sarajeva, je le ta svetovno slavo Sarajevo ugledal nekoliko ne slavno, saj je leta 1914 atentator Gavrilo Princip tu ustrelil prestolonaslednika, nadvojvodo Franca Ferdinanda in s tem dal Avstro-Ogrski povod za vojno proti Srbiji, ki je prerasla v prvo svetovno vojno. Sedemdeset let pozneje je Sarajevo nastopilo v pozitivnejši zgodovinski luči, ko je leta 1984 gostilo zimske olimpijske igre, kot sem že zgoraj napisala. Med leti 1992 in 1996 je med vojno v Bosni mesto, ki je bilo pod nadzorom sil federacije BIH, prestajalo dolgotrajno obleganje in obstreljevanje vojske Bosanskih Srbov. Posledice te vojne so vidne še danes skoraj na vsakem koraku in ne le v Sarajevu, ampak kar po celotni državi. Upostošene vasi, povsem prerešetane in požgane zgradbe samevajo ob cesti, ki vodi do Sarajeva.

Mestno središče je obdano iz vseh strani s hribi, na eni strani z Jahorino na drugi pa z Bjelašnico, ki sta v času olimpiskih iger bili glavni prizorišči alpskih smučarjev, skakalcev, tekačev,… Vojna je med leti 1992 in 1996 za seboj postila številna minska polja, na katere nas opozarjajo rdeče table ob cesti navzgor do Bjelašnice, ki pa zaradi nedostopnosti terena verjetno nikdar ne bodo povsem očiščena.  Na hudo upostošenje in veliko število smrtnih žrtev predvsem med moškimi nas opozarjajo številna grobišča praktično na vsakem možnem koraku in  zeleni površini.

Danes mesto velja za varno in postaja sodobna evropska prestolnica. V njem so številne pomembne stare zgradbe, kot je mošeja Gazi Husrev-bega in sarajevska katedrala. Poleti v mestu priredijo vsakoletni Sarajevski filmski festival, čez leto pa Baščaršijske noči, Sarajevski zimski festival, Sarajevski festival jazza, ter Sarajevski modni teden. Do centra vas za vsega 1,6 marke (1 € = 1,95 marke) pripelje tramvaj. Na splošno je življenje tu precej ceneje kot doma. Za veliko pivo 0,5l (Sarajevsko pivo) odšteješ 2 marki, za porcijo čivapčičev s kajmakom pa maximalno 10 mark.

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes