Blog Indija 2011 Potovanja
spela  

Ganesha

Vsem je verjetno znano, da v Indiji prevladuje hinduizem, ki je ena najstarejših in zelo raznolikih religij. Skozi dolga leta razvoja je imel več utemeljiteljev, kar je bil tudi povod za mnoga božanstva v katera verujejo.
Ena od zgodbic pravi: “V Deželi slepih se je pojavila skrivnostna žival. Kralj je poslal svoje dvorjane, da bi jo raziskali. Počakali so, da je zaspala, potem so se je previdno dotaknili. “Kot stena je,” je rekel mož, ki se je dotaknil slonovega trupa. “Kot kopje je,” je rekel tisti, ki se je dotaknil oklov. “Kot pahljača” (uho). “Kot drevo” (noga). “Kot kača” (rilec). “Kot vrv”(rep).” Seveda so vsi slepi opisovali dele iste stvari. Prav tako se lahko včasih zdi, da se različne vrste hinduizma toliko ločijo druga od druge, kot da so nekaj čisto različnega. Vsi pa verujejo, da živa bitja nimajo le enega življenja, ampak so vpeti v večni krog življenja, smrti in ponovnega rojstva. Verujejo v različne bogove, med katerimi so najpomembnejši Višnu, Šiva, Brahma, Krišna, Ganesha in drugi.

Med ogledom starih mestnih ulic Varanasija mi je vodiš povedal zgodbico o Ganeši, in takoj sem se odločila, da bo to tudi zgodbica za objavo.
Ganesha je pomembno vendar manjše božanstvo hinduizma. Je sin Šive in njegove žene Parvati.
” …, ko je bil Ganesha še majhen fantič, mu je mama – Parvati – naročila, da ne sme nikomur odpreti vrat, med tem ko je ne bo doma. Kmalu je domov prišel njegov oče Šiva, a Ganesh je upošteval mamina navodila in očetu ni odprl vrat. Šiva mu je povedal, da je njegov oče in da mu naj odpre, a mali Ganesha ga ni poslušal. Šiva se je razburil, ker ga njegov lasten sin ni spustil v hišo in mu je iz jeze odrezal glavo. Ko je prišla domov Parvati in videla mrtvega Ganesha je bila seveda žalostna in takoj vprašala kdo je to naredil. Šiva je povedal, da ga je on obglavil, ker ga njegov lastni sin ni spostil v hišo. Parvati je ukazala svojemu možu, da naj poišče kogar koli, da bo uživil Ganesha. Šiva je šel res iskati rešitev in odločil se je, da bo obglavil prvo živo bitje, ki mu pride nasproti in tako dobi glavo za Ganesho. Iz gozda mu nasproti pride slonček in Šiva se takoj odloči, da ga obglavi in prinese njegovo glavo domov ter jo da natakne na vrat malega Ganeshe, ki tako ponovno uživi.” Mali Ganesha tako postane bog s človeškim telesom in glavo slončka ter velja za boga, ki prinaša srečo in pozitivne, dobre misli, pogosto se nanj obračajo v začetku kakega novega velikega dejanja – če gredo na potovanje, ker mislijo, da odstranjuje ovire.