Blog Družinski izlet Enodnevni izlet Slovenija Travel with kids
spela  

Družinski izlet na Slivnico

Velika noč je prinesla obilo dobrot in povsod polno obložene mize. Družinsko druženje pa smo nadaljevali na zraku, saj je vreme kar vabilo ven.

Izbrali smo luštno turo, ki je lahko dostopna tako za naše male korenjake kot malce starejše-naš cilj je bila Slivnica. Na družinski izlet smo se odpravili kar tri generacije. Pot smo začeli iz označenega parkirišča nad Cerknico in nadaljevali po markirani poti, ki se v štartu malce hitreje vzpenja, nadaljuje pa lepo po planoti naprej proti vrhu. Naša najmlajša članica je kmalu po začetku vzpona začela stokati, da jo boli noga in da jo žulijo čevlji. Ker se je stokanje nadaljevalo smo preverili in res je bil žulj že viden, a smo vztrajali in nadaljevali vzpon brez čevljev. 🙂 Bilo je res toplo, zemlja in trava topla, zato je mala uživala v tekanju po pašnikih proti vrhu. Na vrhu je koča, kjer smo imeli lep razgled na Cerkniško jezero spodaj, ki je bila naša naslednja postojanka.

Cerkniško jezero velja za eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Jezero se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 km2, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 km2. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji. Jezero tokrat ni bilo povsem polno, a je imelo dovolj vode, da so se po njem vozili s čolni in supi. Mi smo si jezero ogledali na krajšem sprehodu, med tem ko je Lia malce kolesarila.

Pot smo nadaljevali še do tretje postojanke v bližini, znane Cerkve sv. Volbenka v vasi Zelše, ki naj bi bila zgrajena na pobudo cerkniškega župnika Gregorja Červiča okoli leta 1680 v gotskem stilu, turn pa je bil prizidan v letu 1731 v času baroka. Cerkev ima tloris v obliki triperesne deteljice in je izrazito akustična, zato v njej potekajo tudi koncerti. Valvazor je leta 1689 zapisal, da v cerkev vsak dan prihaja veliko število ljudi ne samo iz okolice, temveč tudi iz sosednje Furlanije, Koroške, Štajerske in Hrvaške, saj naj bi se tu zgodilo veliko čudežev (slepi je spregledal, bolni so ozdraveli,..

  • Cerkev sv. Volbenka imamo tudi na gorenjskem v Poljanski dolini v vasi Na Logu, znana pa je po dveh turnih in izjemnem razgledu. Ta cerkev iz Poljanske doline je naslikana tudi na freski cerkve sv. Volbenka v Zalšah, kjer jo drži angel poleg škofa Volbenka pri ozdravljanju bolnika.

Kako smo se imeli si lahko pogledate v kratkem vlogu zgoraj in slikah spodaj.

[photoblocks id=1]

Foto by Spela Bokal, Vlog by Travel With Kids

Related Posts

  • Družinski izlet iz Soriške planine na Možica
    Družinski izlet iz Soriške planine na Možica
  • Božični RatitovecBožični Ratitovec
  • Blegoš iz Črnega KalaBlegoš iz Črnega Kala
  • Dan odprtih vrat Kobilarne LipicaDan odprtih vrat Kobilarne Lipica

Leave A Comment