Blog Potovanja Venezuela 2008-09
spela  

NP Canaima – Angelov slap (979m)

Danes sva prisla iz 3 dnevnega izleta v NP Canaima (1250 BsF), kjer sva sla gledat najvecji slap na svetu! Pa gremo po vrsti!

Do tega parka ne vodi novena cesta!, kar pomeni, da je dostop mozen samo po zraku! Ker se jutri zaljucujejo prazniki v venezueli, je bla velika guzva in sva morala na drigo letalisce, ki je oddaljeno 3 ure – 250km – La Peragua. Od tu sva dobila let s se tremi kolumbici z malim avionckom – cesna za 5 + pilot. Letel smo priblizno pol ure in pristali v vasici Canaima, ki je izhodiscna tocka za slap. Ze iz letala se vidi laguna Canaima s tremi velikimi slapovi, ki padajo cca 40m in imajo sirine vsaj toliko.


Sprehod skozi oz pod enega od telih slapov, ni šala, ampak res!

Prvi dan se nastanis v tej vasici, spis v mrezi in si gres pogledat 3 slapove, v blizini lagune. Do dveh te zapeljejo s colnom, do tretjega pa gres pes in potem tudi skozenj na drugo stran, kjer se lahko kopas. Ko hodis skozi slap si povsem moker, saj voda slrica iz vseh strani in te popolnoma zalije, tako da na nekaterih delih prakticno nic ne vidis. Res zelo adrenalinsko! Pa voda tud ni tko zlo topla, zunaj pa nekaj cez 20 stopin, ker je bilo precej oblacno. Boste vidli na fotkah, kje sva hodila!

Zaniomivo je to, da je barva vode rjavkasta (takoa kot coca cola ali rum), pa je povsem cista – lahko jo celo pijes! Taka barva je zaradi nekih bakterij, ki se izlocajo najverjetneje iz zemlje oz skale na tem podrocju! Kar pa je dobro pri tem je to, da ni komarjev, ni krokodilov in piranj v tej vodi!

Drugi dan smo takoj po zajterku sli s colnom – izklesanim iz enega debla, dolzine med 8 in 10m – po reki navzgor 3,5 ur – 90km, da smo prisli do drugega kampa. Voznja gor pa spet zelo adrenalinska, saj se reka vso pot vzpenja,kar pomeni veliko brzic, za povrhu je pa celo pot dezevalo, tko da smo bli spet cist mokri. Ampak tako je vse leto! Takoj, ko smo prisli v kamp smo si sli pogledat slap – hoje priblizno 1 uro, dvignes se pa za 400m. Pol ga pa vides, res je velik in na koncu samo se malo prsi, ker se vsa ta voda v casu padanja povsem razprsi okol, zato tudi stalno dezuje. Slap je sicer sredi gore Angel tapui, ki je visoka nekaj cez 2000m. Nakoncu se gres lahko se kopati v laguno pod drugim slapom, sam je naju prevec zeblo pa precej temno je ze blo, tko da sva ostale raje gledala na suhem. Nazaj do kampa smo prisli ze po temi in kmalu dobili tudi sasluzeno vecerjo – peceno kuro in riz, potem pa smuk v mreze in spat.

Največji, najbolj ne dostopen, naj…. Angelov slap 979m.

Tretji dan – danes – po zajtrku smo takoj spokal in sli nazaj proti vasici Canaima, tokrat je slo malo hitreje in smo bili v vasi v 2 urah in pol, seveda spet povsem mokri zaradi dezja in brzic. Po kosilu pa naju je avioncek – cessna – odpelajl direkt v C. Bolivar – voznje dobro uro!


Takle je bil zacetek poti nazaj, vmes pa dez, skale,…

Juri mava namen it naprej proti delti Orinoco, verjetno za dva ali tri dni. Tko da se verjetno javiva potem sele iz obale!

Lp, Spela