Blog Bosna in Hercegovina Ex Jugoslavija Potovanja
spela  

Neretva, Mostar, slap Kravice

Iz Sarajeva smo krenili proti Mostarju in naredili krajši postanek na prizorišču Bitke na Neretvi ali Bitke za ranjence, kot so jo tudi imenovali. Za mlajše naj napišem le to, da nas na ta kraj spominja še vedno porušen zasilni most čez Neretvo. V tej bitki v 2. svertovni vojni so Partizani pred Nemci in četniki rešili veliko število ranjencev, zato se ta bitka imenuje tudi bitka za ranjence in velja za eno zadnjih bitk 2.svetovne vojne na tleh bivše Jugoslavije. Enote partizanske vojske so skušale ranjence rešiti s taktično prevaro, saj je Tito dal porušiti vse mostove čez reko Neretvo, nato pa so partizani 3. marca1943 prebili obroč s prehodom Neretve preko zasilnega mosta, zgrajenega poleg porušenega.To je bil res kratek postanek, saj se nam je že mudilo naprej do Mostarja, ki je precej bolj slovito in znano ime.

Mostar je dobil ime po Starem mostu nad reko Neretvo oziroma njegovih stražnih stolpih na obeh straneh, ki so jim rekli tudi mostari. Mostar velja za največje in najpomembnejše mesto v Hercegovini ter z okoli 130.000 prebivalci peto največje v BiH. Hrvati predstavljajo 61% prebivalstva, bosanski muslimani 36% in Srbi 2%. Leži ob reki Neretvi v južnem delu države. V zgodovino se je zapisal leta 1993, ko so Stari most med vojno v tej državi porušili Hrvati, danes pa je most restavriran po starih načrtih in prava turistična atrakcija. Zelo znani so tudi skoki v vodo iz Starega mostu.

Naslednja in zadnja postojanka pred domom so bili slapovi z imenom Kravice, ki so pratično na meji med med Bosno in Hrvaško. Za lažji orientir, se nahajajo le 10 km od Međugorja, v mestecu ali bolje rečeno vasici Studenci pri Ljubuškogu. Slapovi se nahajajo na reki Trebižat in v širino merijo od 120 m v višino pa 28 m. Pred leti so na reki Trebižat delovali številni mlini, ki danes propadajo. Slaba 2 km nižje pri kraju Vitine se nahajajo še eni slapovi z imenom Slap Koćuša, ki v višino meri 5 m v dolžino pa 50 m.
Slapovi so bili resnično veličastni, zato svetujem ogled vsem, ki boste v bližini. Sami smo imeli izredno srečo, saj se je vreme ravno ko smo prispeli do slapov razjasnilo.

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes