Blog Indija 2011 Potovanja
spela  

Jodhpur

Iz Puskarja smo se odpravili za en dan v Jodhpur, ki je oddaljen cca 200 km. Pokrajina se vidno spreminja in je po večini kar obdelana. Ženske v sarijih obdelujejo zemljo, pasejo ovce, koze, bivole, krave,… no seveda se najde tudi kak moški med pisano množico žensk. Prav tako srečaš na cesti res vse od krav, bivolov, ovc in koz, pa še bi lahko našel kako žival, a danes je bilo več traktorjev kot avtomobilov. Po dobrih treh urah smo prispeli v Jodhpur, ki ni nič posebnega.

Znan je predvsem po mogočni palači na skali – Mehrangarh Fort, ki se dviga nad starim mestnim jedrom, kjer so več stoletij živeli maharadže. Jodhpur velja tudi za starodavno modro mesto, saj so pod palačo spodaj hiše prebarvane v modro – indigo barvo, kar daje poseben pečat mestu. V starem delu je znan še Sardar market, kjer dobiš vse kar želiš, nahaja pa se med dvemi vrati – Girdikot, na sredini  trga pa je stolp z uro – clock tower. Mesto je znano po odličnih začimbah in čaju, a je bilo za mene še vedno malce predrago oz. bom čaj in začimbe kupovala na jugu!

Omeniti moram še izredno poceni, a odličen shake na ulici – objavljam tudi sliko – cena je bila samo 10 rupij za 2-3 deci sadnega shaka.