Blog Indija 2011 Potovanja
spela  

Bodh Gaya

Po tednu dni v Varanasiju sem oz smo se s še tremi našimi puncami odpravile v Bodh Gayo za eno noč.
Bodh Gaya velja za ono najpomembnejših budističnih mest, kjer so združeni budisti iz vsega sveta. Zgodovina pravi, da se je Siddhartha Gautama pred 2.500 leti pod orjaškim drevesom fikusa (sedaj znan kot Bodhi tree) zgodilo razsvetljenje. Številne države so tukaj zgradila svoja svetišča oz templje, med katerimi najbolj izstopa tempelj Mahbdi (Unesco) s 50 metrskim stolpom, ki je tudi ena najstarejših zidanih zgradb v Indiji.
Moram reči, da me je malce presenetilo število budistov, ki se še vedno sprehajajo na tem območju in tudi veliko število romarjev, ki vsakodnevno prihajajo sem! Res veličasten je nočni pogled na največji temelj Mahbodi, v katerem zvečer na večih mestih menihi prepevajo svoje molitvice. Tempelj ima tudi nekaj molilnih mlinčkov, ki jih lahko vrtiš in hkrati moliš,… Vsakodnevno pa se dogajajo večminutni svetlobni mrki, kar velja praktično za vso Indijo!
Še nekaj o cenah! Sobo smo dobile v nekem hostlu v bližini največjega templja in plačale 300 rupij za 4 osebe. Res je blo poceni, a je bila tudi voda v sobi v začetku črne barve, no sej kasneje je začela teči normalna voda. Hrana je skoraj polovico cenejča kot recimo v Delhiju, kamor se odpravljam jutri, tako tukaj dobiš normalni obrok (riž z zelenjavo ali nudelci,…) za 30 rupij!

Photographer: Spela Bokal