Beograd 2010 Blog Ex Jugoslavija Potovanja
spela  

Beograd

Dan polen koristnih informacij, spoznavanja slovenske pokrajine tudi od Maribora naprej,…  Moram reči, da je Slovenija res lepa in vredna ogleda, kajti vse preveč radi odhajamo drugam v svet, naše lepe deželice pa sploh ne poznamo. Ampak taki smo!

Midva sva se nekaj čez 21h vkrcala na vlak, ki naju je popeljal skozi noč v oddaljen Beograd. Vlak polen do zadnjega sedeža, tako da sva tudi midva imela v kopeju še 4 zagrebčanke in vožnja je kar hitro minila. Dan je pregnal noč in že sva bila v najini sobici, ne daleč stran od centra – ulice Kneza Mihailova. Seveda je že navsezgodaj sledil sprehod po zgoraj navedeni ulici, oglede parka Kalamegdan, …. Kot vsakega otroka naju je sprehod utrudil in sledil je popoldanski počitek, nato pa v popolnoma poletne cunje in nazaj… Pogledati sva si šla štadion Crvene Zvezde – Marakana, kjer so imeli uradni trening v družbi navijačev, policije,… Štadion sprejme 51.395 gledalcev, a je bilo vzdušje, ki ga je naredilo le nekaj 100 zvestih navijačev prav spektakularno. Akustika stadiona je res neverjetna in glas zbrane množice odmeva in obkroži celoten pravzaprav prazen stadion, njihov glas pa se širi tudi preko njega. Za konec prvega dne sva si pogledala še največjo pravoslavno cerkev na svetu – Hram Svetog Save, ki jo gradijo že skoraj 80 let, a je od znotraj pravzaprav še povsem prazna. Notranjost in zunanji del je praktično v celoti iz marmorja, katerega del je iz Marmorja Hotavlje.

Drugi dan sva si šla pogledati večno počivališče našega nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita – Kuća cveća, in muzej v katerem so ravno odprli razstavo posvečeno John Lenonu in Joki Ono, ki sta Titu leta 1969 poslala pismo, ki je razstavljeno in njun slogan War is over! Med drugimi sva izvedela, da Jovanka ne obiskuje groba prav pogosto, saj jo že kar nekaj let ni bilo, medtem ko uslužbenec, ki dela kot varnostnik ali nekdo, ki sprejema radovedne goste po 26 letih dela – 6 dni tedensko –  dobi le 220€ mesečno. Potem se lahko vprašaš kako preživeti, saj samo mesto in življenje v njem ni več poceni. Cene so še vedno nekaj nižje kot pri nas, a daleč od tega, da bi bilo poceni, predvsem hrana in pijača. Midva nisva ravno šparala in sva si privoščila kak pirček ali dva in uživanje na sončku. Seveda sva si šla pogledati tudi Ado Ciganijo in splave,… nekaj malce oddaljenih stvari pa sva pustila za drugič, …

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes