Blog Popotna fotografija Potovanja Travel Photography Travel with kids Zelenortski otoki
spela  

Zimski pobeg pred Corono na Zelenortske otoke

Na zemljevid sveta smo zapičili novo buciko, tokrat smo odpotovali v malo afriško otoško državo z uradnim imenom Republika Zelenortski otoki. Zelenortski otoki ali Kapverdski otoki veljajo za najbolj zahodno Afriško državo, ki jo sestavlja 9 vulkanskih otočkov.

V 15. stoletju so otočje odkrili portugalci in kolonizirali otoke, ter tako ustanovili prvo evropsko naselje v tropih. Zaradi lokacije so igrali pomembno vlogo v atlantski trgovini s sužnji ter bili pomembna oskrbovalna postaja za britanske in portugalske ladje na svojih osvajalskih poteh. Prebivalci so tako mešanci med portugalci in sužnji. Svojo neodvisnost so pridobili leta 1975, v zadnjem obdobju pa so postali priljubljena turistična atrakcija za vse, ki želijo zimo preživeti na toplem. 

Raznolikost otokov privabi številne popotnike, ki si želijo aktivnega oddiha, kristalno čista voda in mivka pa poskrbita za vse željne počitka in vodnih športov.

Otok SAL

Nas čaka najprej aklimatizacija na otoku Sal, ki je ime dobil po pridelovanju soli in lepih peščenih plažah, s čisto kristalno vodo. Je eden od treh peščenih vzhodnih otokov arhipelaga Zelenortskih otokov v osrednjem Atlantskem oceanu približno 500 km zahodno od Senegala. To je tudi najbolj turističen otok, kjer so v veliki večini hotelski resorti, a je turistov zelo malo. Za otok Sal velja, da ima več kot 350 sončnih dni na leto, trenutno pa je najhladnejše in najbolj vetrovno obdobje v letu.

Turistične nastanitve, restavracije, trgovine,…. so se ponovno pričele odpirati teden dni pred našim prihodom in lahko rečem, da je odprto le tretjina, veliko jih je v gradnji (verjetno od začetka Corone). Na obali si lahko izposodite surf in kajt opremo, veliko je tudi ponudbe za potapljače. Največja atrakcija obalnega mesteca Santra Marije pa je pomol, kjer v dopoldanskih urah prevladujejo ribiči.

Mi smo prvi dan izkoristili za poležavanje in sprehod po plaži ter mestecu, za drugi dan pa imamo rezerviran avtomobil in gremo na raziskovanje otoka Sal.

Spodaj nekaj utrinkov prvega dne.

Še krajši finančni povzetek… cene v trgovinah so precej visoke, saj je velika večina iz uvoza. Hrana v restavraciji so podobne kot pri nas ali celo višje.

  • Prevoz z avtom: gorivo do Milana (v vsako smer približno 500 km)
  • Najem parkirišča v Milanu (14 dni): 37 EUR
  • Letalske vozovnice: 1400 EUR za 2 odrasla in 2 otroka (7 in 1 leto)
  • Prenočišča preko Bookinga.com – apartma v Santa Mariji cca 70€/noč za vse nas.
  • Taksi: 15 EUR za prevoz z letališča do Santa Marie (30 min vožnje)
  • Zajterk v restavraciji: ameriški 10€/osebo
  • Pivo v restavraciji 4,5€
  • Večerja: ribja plošča za 1 osebo 14€, hamburger od 6-10€ s prilogo, pice cca 10€

Vreme: konstantne temperature zraka vse leto in sicer od 25 stopinj januarja do 30 stopinj septembra. Morje je najtoplejše ob koncu septembra in v začetku oktobra, ko se segreje do 27 stopinj, najhladnejše pa od januarja do aprila, ko ima samo 20 stopinj. Ves čas piha topel saharski veter.

Valuta: zelenortski eskudo CVE (1 EUR = pribl. 110 CVE), čeprav je skoraj povsod mogoče plačevati tudi z evri.

Viza: za vstop na Zelenortske otoke je potrebna turistična predregistracija (podobno kot ESTA), ki stane 35 EUR/ osebo, otroci do 2-h let vize ne potrebujejo.  Najlažje jo je dobiti na letališču ob prihodu, lahko pa to uredite že prej na spletnem portalu: https://www.ease.gov.cv/ Povsod je pa potrebno izpolniti še digitalni obrazec za vstop v državo (DLF).

COVID: Na letališču ob prihodu pregledujejo teste (HAG). Maske so priporočljive v zaprtih prostorih, drugod jih ni potrebno nositi.

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes