Blog Šport
spela  

Vikend v Bohinju

Aktivni vikend v Bohinju smo pričeli z vzponom na Vogar in sicer sta ga fanta osvojila s kolesom, mi dve s Katjo pa po klasični peš poti!

Za izhodišče sva izbrale parkirišče pri cerkvi v Stari Fužini in pot nadaljevali najprej po asfaltni cesti, nato pa sva zavile levo v bukov gozd, kjer vodi do vrha skoraj da tlakovana kamnita pot. Moram reči, da sama pot ni ne vem kaj zanimiva, prav zaradi velikih že precej zglajenih kamnih in precej strmi poti navzgor. Nekaj 100 m pred vrhom je znano odskočišče za jadralne padalce in tako imenovane skoke v tandemu, od koder imamo prvič pogled na Bohinjsko jezero. Seveda sem imela s seboj fotoaparat in že tukaj je nastalo kar nekaj fotk, saj je bilo polno jadralnih padalcev, ki so čakali na svoj skok v dolino! Od tu sva se povzpeli še do koče nekaj 100 m naprej, kjer sta naju že čakala kolesarja!

Ravno ta vikend se je tudi odvijala Kresna noč, ki velja za najbolj obiskano prireditev v Bohinju. Sobotni večer je znan predvsem po tradicionalnem kresu in spuščanju svečk iz jajčnih lupin na jezeru, ognjemetom ter zabavo z zabavnimi skupinami. Mi smo prišli ravno do časa, ko so točno ob 23.00 prižgali ognjemet in razsvetlili nebo nad Bohinjem.

Del prelepe sončne nedelje smo na žalost prspali, zato smo se odločili za lažjo turo in smo si šli ogledati Korita Mostnice, nato pa smo nadaljevali pot do slapu Voje! Mostnica je gorski potok, ki izvira v zatrepu alpske doline Voje v Triglavskem narodnem parku. Napaja se z vodo, ki priteka iz pokljuške planine Uskovnica, južnega pobočja Tosca (2275 m) in planin nad Staro Fužino. Približno sto metrov za izvirom, na koncu doline Voje, padajo preko apnenčaste stene trije Mostniški slapovi. Srednji, imenovan Slap Voje ali Slap Mostnice (773 mnm) je visok okrog 20 m in pada v tolmun, iz katerega voda odteka v manjšem, 5 m visokem slapu, imenovanem Konjski rep. Mostnica ima tri stalne pritoke, na levem potok Kropa, na desnem bregu pa potoka Suha in Snedčica; vsi imajo tudi slap. Mostnici se v vasi Stara Fužina pridruži potok Ribnica, po kilometru skupnega toka se v Ribčevem Lazu izlivata v Savo Bohinjko. Mostnica teče po ledeniški dolini Voje, v katero je Mostniški ledenik vrezal več teras, zadostna višinska razlika, ki jo potok premaguje, pa je omogočila razmeroma hiter nastanek globoke in ozke, približno 2 km dolge soteske, imenovane Korita Mostnice. Soteska je globoka do 20 m, na najožjih mestih pa je široka le en meter. Poteka od Hudičevega mostu do okolice Planinske koče na Vojah, čez njo pa so speljani še Češenjski in Kekčev most.

Foto utrinki iz dvodnevnega skoka v Bohinj!

zp8497586rq