Blog
spela  

Slovenija z novim rekordom – Planice

Ko slišimo nov svetovni rekord in to s Planico, skoraj vsak pomisli na smučarske skoke! Vendar sredi poletja, sredi Ljubljane,… tokrat niso bili skoki, ampak sloviti sladoled Planica iz Ljubljanskih mlekarn. Danes namreč praznuje 35 let, odkar so ga otroci in odrasli prvič lahko okusili,  slastni sladoled sestavaljen iz treh okusov – čokolade, vanilije in jagode. Tako so na Cankarjevi cesti postavili 35,2-metrsko sladoledno banjico, ki je postala največji sladoledni posladek na svetu in se vpisala v Guinnesovo knjigo rekordov.

Točno ob 17. uri je pristojna komisija izmerila banjico, ki je po dolžini za dvajset centimetrov presegla zadani cilj – 35 metrov in dokumentirali vse dokaze, potrebne za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Eden izmed največjih izzivov pri doseganju rekorda v kategoriji najdaljši sladoledni posladek je bilo, kot poudarjajo v Ljubljanskih mlekarnah, zamrzovanje kar 35 metrov dolge ročno izdelane banice Planice. Tu jim je na pomoč priskočil Institut Jožef Stefan (IJS), kjer so postopek zamrznitve pripravljali več kot dva meseca in so pred današnjim dogodkom izvedli pet testiranj zamrznitve. Zanjo so potrebovali 60 kilogramov suhega ledu in okoli 20 litrov tekočega dušika. Za postavitev hladilnega sistema so danes imeli pet ur časa, projekt pa je izvajala 40-članska ekipa.

Dobrih 200 litrov sladoleda so fantje in dekleta razdelila med občinstvo v pičli eni uri in tako posladkali in ohladili radovedne otroke, starejše in naše štirinožce!

planica-gr-6117134

[nggallery id=39]

Leave A Comment