Blog Potovanja Šrilanka 2017 travel Travel with kids
spela  

Kandy – Šrilanka

Po jutranji vožnji z busom iz Sigiriye (direktni bus ob 6:30h za 250 LRK na osebo) smo po dobrih 3-h urah vožnje prišli v Kandy, ki je vsaj za nas prvo večje mesto. Če je bilo v Sigiriyi še precej tropsko in vroče je bilo tukaj precej bolje in teperature med 20 in 25 stopinjami, ter predvsem v popoldanskem času deževno.

Sobo preko bookinga (Kandy View Garden Hotel) je tokrat rezerviral Uri in zato je bila malce boljša z razgledom na mesto ter bazenom, katerega se je predvsem razveselila Lia. Imela pa je eno slabost, oddaljenost od centra mesta, saj smo do centa morali najeti Tuk-tuk za 300 LRK.

Kandy (මහනුවර), ki se izgovori – kaɳɖi in v tamilskem jeziju (கண்டி) je bil zadnja prestolnica starega kraljevega, katerih pokroviteljstvo je omogočilo, da je kultura Dinahale uspevala več kot 2.500 let, dokler Britanska leta 1815 ni zasedla Šrilanke. Ta sveti budistični kraj je znan kot mesto Senkadagalapura in po templju v središču mest Temple of the Tooth Relic (Sri Dalada Maligawa ali Temlju budovega zoba), enega najsvetejših svetišč v budističnem svetu. Leta 1988 ga je UNESCO razglasil za svetovno dediščino in je znano romarsko mesto. Mesto Kandy leži sredi gričev na katerih rastejo predvsem čajevci. Kandy je upravno in versko mesto ter glavno mesto osrednje pokrajine.  Več najdeter na wikipedi-ji.

V Kandy-ju smo bili ravno ob polni luni in v večernih urah (okoli 17.h) se je pri najbolj znamen budističnem templju Budovega zoba odvijala Puja, ki jo prirejajo s shodom okoli templaja, kjer sodeluje veliko plesalcev, bobnarjev in tudi slonov, ki so primerno okrašeni. Največji slon v družbi dveh manjših varuhov nosi na svojem hrbtu zlato pogodo višine cca 0.5m v kateri je budin zob. Pagoda je v celoti iz čistega zlata in dragih kamnov. Spektakolaren obred, ki je precej drugačen od Puje v Indiji in traja okoli pol ure.

Mi smo šli najprej na krajši ogled Kandy-a s tuk tukom, do templja velike bele Bude, ki se dviga nad mestom do razgledne točke, kjer se lepo vidi mesto v dolini okoli pa hribi, kjer že gojijo čajevce. Okoliški hribi so tudi odlična izletniška točka za trekinge po Knickle mountanins, seveda brez otork. 🙂 To je bil hiter krog, ki smo ga zaključili v eni uri, odložil pa nas je pri Temlju v centru mesta, kjer je v okoliških ulicah kar nekaj kavarnic, restavracij, trgovin in marketov, kjer lahko njadete vse kar potrebujete. Za templjom Budinega zoba je tudi znana lutkovna prestava, katero vam vsi priporočajo Kandy dance (vztopnina 1000 LRK/osebo in traj cca 1 uro).

Iz Kandy-a vozijo tudi na izlete v Pinavalle, ki je znana predvsem po slonji sirotišnici, ki pa je že zelo turistična in se nekako nismo odoliči iti tja. Cena prevoza tja in nazaj z avtom 4000 LRK, s tuk-tukom 2000-3000 LRK ter vstopnina 2500 LRK/osebo. Poleg tega je Kandy znan tudi po velikem botaničnem vrtu, tovarni čaja in želiščni tržnici. Vse našteto je mogoče pogledati med prevozom v Pinavalle ali z dnevnim najemom tuk-tuka za 3000 LRK, a mi smo se raje odločili za sproščemo uživanje v bazenčku in malce sprostitve. 

Vreme je bilo predvsem v dopoldanskem času vedno dobro in sončno, v popoldanskem času pa je večkrat rahlo deževalo.

Spodaj si lahko pogledaate nekaj fotografij mesta in predvsem Puje ob polni luni pri templju budidega zoba.

Film by Uri – Fotografije by Spela Bokal Photography

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes