Blog Kambodža 2010 Potovanja
spela  

Od Battambanga do Siam Reap-a

Ob 6.00 je zazvonila budilka, kar je pomenilo, da morava na hitro spakirati in se odpraviti na pot, tokrat s čolnom proti Siam Reap-u. V Lonely-ju piše, da naj bi vožnja trajala cca 5-6 ur, no nam se je to dejansko malce zavleklo, saj sva na cilj prišla šele ob 15.30h, ko me je že vse bolelo,… Kolikor se spominjam poti iz pred 9-ih let, se je kar nekaj spremenilo. Ribiške vasice so približno iste, samo precej več jih je, to še posebej velja za območje na jezeru Tonle Sap, kjer so se vasice kar pojavljal in z njimi njihovi prebivalci, ki so se peljali z nami do kamor so praktično želi. Sem imela občutek kot da smo dostavna služba door to door!

Na predelu poti, kjer je še reka njihovi prebivalci izgledajo kot cigani, preživljajo se predvsem z ribolovom in ko se konča deževna doba in voda upade tudi s poljedelstvom. Značilnost jezera Tonle Sap, poleg teg, da je največje sladkovodno jezero indokine, je ta, da proti koncu deževne dobe reka Mekong spremeni smer toka in začne teči v jezero, kar povzroči, da se jezero poveča iz 2,700 kvadratnih km  in  višine 1m na neverjetnih 16,000 kvadratnih km in višine do 9m! Res velika sprememba, zato imajo domačini oz prebivalci tega območja večinoma svoje hiške na bambusovih splavih ali kolih, da se lahko prilagodijo vodnemu nivoju!

Ko smo končno prispeli na cilj, se spremembe v razvoju še najbolj opazne, saj namesto makedamske ceste vodi asfaltna pot, veliko število turistov pa je povod za precej boljšo večje število motornih čolnov, s katerimi vozijo turiste na oglede plavajočih vasi,… čez cel dan. Seveda je nova tudi točka, kjer se vkrcaš na čoln,….

Midva sva si rezervirala Popular hostel in naročila free pick up pri jezeru, saj je mesto Siam Reap oddaljen kar nekaj km. Danes sva si vzela še frej dan in bova še malce raziskala mesto, jutri se pa podajava na ogled velikega Kmerskega imperija ki se je razvilo  med 11. in 14. stoletjem! Namerava kupiti kar 3 dnevno karto, ki jo lahko uporabljava cel teden, tako si bova tukaj vzel malce več časa in dodobra preiskala temle v jungli!

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes