Blog Potovanja
spela  

Malta – info

Dobra dva meseca je minilo, ko sva kopila karto za Malto in sedaj, ko je doma začel pritiskati mraz, sneg,… res paše tale kratek oddih na otočku sredi sredozemskega morja med Afriko in Italijo – Sicilijo. Temeratura se je tudi tu v teh dneh že spostila pod 20 stopinj, a je na soncu še vedno prijetno toplo in tudi papuči ali flip flop-ke se čez dan še da nositi. Temperatura morja je 19 stopinj, kar je zame že prehladno.  Pod Malto spadata še dva otočka in sicer Gozo ter mali Comino, ki ima samo 4 stalne prebivalce. Celotno pa Malta premore cca 400 tsoč prebivalcev, ki poleg maltežanščine vsi govorijo tudi angleško!

Prvi vtisi pa so zelo pozitivni, vse je lepo pospravljeno, urejeno,… Mesta so delana vsa na enak način iz nekega bledo ruenega kamenja, ogromno je cerkva oz. katedral, obvezni so balkončki v prvem nadstropju, okna in vrata vsaka drugačna,… stari deli mest so navadno ugrajeni znotraj obzidja,… Čeprav so mi govorili, da na Malti ni kaj dosti z videti, moram reči da je ogromno stvari in da bi komot bila tukaj teden ali dva. Seveda moram umeniti eno od gavnih in tipičnih Maltežanskih posebnosti oz. značilnosti, ki so avtobusi. Res so nekaj posebnega stari tudi 60 let in več, a so še vedno v odličnem vozne stanju in prava znamenitost. Vsi so značilne rumeno oranžne barve, tako da so že na daeč upazni.

Cenovno je Malta cenejša za življenje kot Slovenija, ki je iz dneva v dan dražja. So pa cene zelo raznolike glede na proizvode. Kot zanimivost in informacijo; vožnja z busom v eno smer stane 0,5€ – medtem ko razdalja ni pomembna, 1 l  vina v trgovini 2-3€ naprej, v restavraciji od 5€ naprej, pivo od 1,5€ naprej, prenočišče od 10€ naprej, hrana tudi cenejša kot prinas, kava pa je dražja in sicer se prične pri 1,5€, sadje je 2x dražji,… WiFi pa brezplačen!