Blog Indija 2011 Potovanja
spela  

Labirint ozkih ulic – Varanasi

Sprehod skozi ozke uličice starega mesta, polne templjev, trgovin, marketov je kot labirint. Največ energije porabiš za izogibanje norim motoristom, ki se podijo po ulicah širokih maksimum 1 meter, drugi so kolesarji in domačini, ki na svojih glavah nosijo vse mogoče. Seveda so tu tudi krave, ki nimajo veliko uvidevanja zate in te nesramno stisnejo ob zid, ko gredo mimo. Kar nekaj akrobatskih spretnosti rabiš za hojo po tleh, prekritih z različnimi živalskimi ali človeškimi iztrebki, gnijočo zelenjavo ter ostalimi neidentificiranimi smrdečimi zadevami sumljivega videza. A to ni vse, ker so na celotnem območju prisotne tudi opice, zato moraš budno opazovati tudi dogajanje nad sabo, saj se ti drugače lahko zgodi, da nate v najboljšem primeru prileti kakšen bananin olupek, v najslabšem pa odplake iz stranišča. Poleg vsega naštetega pa imajo tu tudi domovanje, potepuški psi, miške in podgane. Šele ko se uspešno navadiš na vse te ovire, lahko uživaš v zlatih kupolah templjev, čudovito izrezljanih indijskih božanstvih, freskah, kapelicah, trgovinah ali preprosto v prebivalcih Varanasija, ki te včasih lahko spravijo v smeh včasih pa v jok.

Ko v bližini svete reke Gange na tako imenovanih stopniščih postane prevroče za hojo, so male ozke ulice tisočletnega mesta pravi balzam. Ulice so tako ozke, da tudi ob 12.h le s težavo posveti kak sončni žarek v notranjost in tako je temperatura lahko rečem stalna podnevi in ponoči okoli 25 stopinj.
Mestni utrip je v notranjosti povsem drugačen, resnično male trgovinice in restavracije cca 1x1m so eden njihovih glavnih virov. Ponudba je seveda povsem enostavna, največkrat dobiš čaj, kak sadje, v listek zvito nekakšno naravno poživilo, male prigrizke – samosa,… Prodajalci so seveda starejši, mlajši oz otroci so navadno čez cel dan v šolah, vsaj tisti, ki šolo obiskujejo, fantje 20+ so v večini na stopniščih, kjer ponujajo vožnjo s čolnam, marihuano, haš, opij in se seveda ves čas tudi po malem zadevajo, punce 20+ do 40 let pa … ja ne vem kje so, ker jih na ulici skoraj ne opaziš.Photographer: Spela Bokal