Blog Kambodža 2010 Potovanja
spela  

KAMBODŽA – INFO

Po dobrih 10-ih dneh sem spoznala, kako se da v državi, kjer imajo vse in hrati nič, precej enostavno preživeti. Napisala sem tudi že, da sem pred 9 leti že bila na tem koncu in ugotavljam, da so se stvari precej spremenile. Pa pojdimo po vrsti.
Samo za primerjavo!
Kambodža je pribižno 9 krat večja kot Slovenija in ima 15-16 milijonov prebivalcev, od tega cca 3 milijone v PP.
Plačilna enora je kamboški ril – R in US dolar – $. Menjalni tečaj v menjalnici 1$ = 4180R, kot plačilna enota pa 1$ = 4000R, plačuje se lahko povsod po državi z obema enotama.
Prenočišče s klimo, kopalnico in toplo vodo = 10$ ali več, soba z ventiatorjem in kopalnico = 4$ naprej.
Hrana na ulici od 1- 2$,  sendviček v bagetki 2000 – 3000R, voda 0.5l = 1000R, 1.5l = 1$, točeno pivo Ankor se da dobiti v lokalu o 0.5$ naprej, v steklenici 1,5$ in naprej. Hrana v restavraciji se prične pri 2-3$. Sadje na ulici – cel ananas dobiš za 0.5$ naprej, odvisno kje si.
Prevozi po mestu PP – povsod naj bi prišel za 1$ – motor, tuk tuk in rikše so malenkost dražji; Siam reap – Ankor wat je cena za tuk tuka 6$ naprej – odvisno koliko velik krog dela. Obvezno se je potrebno predhodno zmeniti za ceno in povsod se je treba dilat. Izposoja kolesa za cel dan je 1.5-2$. Izposoja motorja v Siam Reapu ni več možna, drugod je od 3 do 8$ / dan. Taxi za daljše razdalje si je možno deliti z domačini – 3 spredaj in 4 zadaj, v tem primeru pride sedež cca 4-5$. 1l bencina = 1$. Avtobusi so poceni prevozno sredstvo, ampak vozijo samo med večjimi kraji. Prevoz je možen še s kombijem in pick up-om.
Spominki – majico dobiš za 2$, 3 kom za 5$, slike – slikane na platnu – Ankor wat – so od 4$ naprej, vodiči Lonely planet od 3$ naprej odvisno od debeline in kvaitete kopij,…
Zdravje – nekje so nama povedali, da za posledicami malarije umre največje število ljudi, sledijo prometne nesreče, za njim aic in mine. Trenutno je v držvi še 1.6% poplacije okužene s hiv-om. Velik problem so piki kač – seveda na določenih predelih! Na otoku Koh Rui sva zasledila letak, da je v letu 2007 kača pičila 1500 oseb, od tega jih je 1000 umrlo. Zastrašujoči pa je podatek smrtnosti žensk priporodu, saj umre vsaka 200 ženska! Podatka za novorojenčke nisva zasledila.

Razlika v razvoju – v 9-ih letih – je učitna. Glavne ceste Phnom Penh – Siam Reap – Battambang – Poipet mejno mesto proti Bangkoku – in cesta proti obmorskem letovišču Sihaoukville so asfaltirane, do vseh naštetih krajev vozijo busi. Seveda je še nekaj asfaltnih cest v državi, razen v provincah Preah Vihear in Mondulkiri, kjer so počasi začeli prenavljti in posipati ceste s sivin preskom, ki ga kasneje samo prelijejo s katranom podobno mešanico, zvalajo in drži podobno kot asfalt!
Na cestah je veliko policijskih in vojaških konrol, a le zato, da zaslužijo dodaten denar, kajti skoraj vsi vozijo preobteženi, zato šoferji podkupujejo.

Provinca Battambang velja za najbolj rodovitno, saj pridelajo kar 80% vsega riža v državi, za razliko iz preteklosi je sedaj veliko govedoreje povsod v državi – shirane indiske krave, medtem ko vodne bivole opaziš le na podeželju. V vasicah imajo vodnake za pitno vodo in umivanje. Elektrika je skoraj povsod, a je na podeželju umejena med 16h in 22h. V sobah povsod dobiš brisačo, wc papir in ponekod zobno ščetko s kolodontom!

Še nekaj podatkov iz obdobja Rdečih Kmerov – Pol Pota!
Leta od 1976 do 1979 veljajo za najbolj črna v zgodovini Kambodže, saj je v dobrih 3 letih na krut način umrlo med 2-3 milijone ljudi, kar pomeni po nekaterih podatkih celo 21% populacije v državi! Celotno območje je bilo posejano z minami, saj je znan podatek, da je bilo v državi toliko min kot je bilo prebivalcev. To je tudi vzrok in posledica za neštete pohabljene previvalce, ki jih lahko srečaš na vsakem koraku. Danes so mine po večini odstranjene, problematičen del je le še na severu države ob Tajski meji, kjer so območja z minami označena in kjer delujejo razne tuje ter domače organizacije za odstranevenje min!

Related Posts

  • Indija – info
    Indija – info
  • Battambang z okolicoBattambang z okolico
  • Puerto princesa – PalawanPuerto princesa – Palawan
  • Gozdne borovnice

Leave A Comment

Fotografije govorijo svojo zgodbo, zgodbo, ki jo pišete vi, zato mi dovolite ujeti vaše besede v moj objektiv.

FOTOGRAFINJA ŠPELA BOKAL

Preveri ponudbo še danes