Blog
spela  

31.1.2010 – Kolumbija

Potopisno predavanje: Kolumbija – edina nevarnost je, da si želiš ostati
Predavatelj: Luka Brezavšček in Tanja Žnidarčič
Kdaj: 31. januar 2010
Kje: Klubar, Slovenski trg 7, 4000 Kranj ob 19.30 uri

Ta južnoameriška država je dolga leta veljala za izjemno nevarno in popotnikom skoraj nedostopno. Varnostne razmere so se v zadnjem desetletju močno izboljšale, mnogi kokainski karteli so predali svoje orožje in zato ta do tedaj še neodkrit andsko-karibsko-amazonski dragulj postaja vse privlačnejši za potovanja.

Obiskala sva kozmopolitansko prestolnico Bogoto ki leži 2640 m nad morjem, po vrtoglavi vožnji po prepadni cesti, ki te čez prelaz čez Cordilliero Central (kjer palme rastejo skoraj 3.000 m nad morjem) pripelje v Zono Cafetero, kjer kot edina država na svetu še vedno ves pridelek kave nabirajo ročno, sva poizkusila najboljšo kavo na svetu. V amazonskem nižavju sva nekaj dni preživela v tropskem deževnem gozdu v nacionalnem parku Amacayacu in se podala na avanturistični treking v osrčje prave džungle, kjer med drugim domujejo jaguarji, tukani, tarantele, opice in anakonde, v mogočni Amazonki pa sva lahko občudovala rožnate delfine.

Za konec potovanja pa sva odletela na skrajni sever države in obiskala še karibsko obalo s slikovitim kolonialnim mestom Cartagena, bližnji nacionalni park Islas de Rosario, mondeno Santa Marto ter nacionalni park Tayrona, kjer sva si na čudovitih peščenih plažah med kokosovimi palmami končno oddahnila od vrveža in kaosa kolumbijskih mest. Skozi celotno potovanje te skoraj na vsakem koraku spremljajo živahni ritmi salse, cumbrie ali vallanta, to še posebej velja za karibsko obalo, vedno nasmejani in energije polni domačini ter seveda tinto, skodelica pristne kolumbijske kave.

Leave A Comment